Vad är egentligen hushållning? Hur kan vi nå en kostnadsredovisning som gör att vi får valuta för våra pengar? Och vad gör vi med kommunernas gigantiska pensionsskulder?

Det var några av de frågor som togs upp på seminariets avslutande diskussion mellan Ingemar Alserud, direktör i Kommunförbundet, chefsekonomen vid Landstingsförbundet Sven Hegelund, samt Bo Sandberg, RRV. Debattledare var professor Ulf Gometz.

Ulf Gometz återkom lite provokativt till förmiddagens fråga om kommunerna vågade visa en verklig bild av ekonomin i sina balansräkningar, bl.a. med tanke på pensionsskulderna.

– Problemet är inte vad vi visar, sa Ingemar Alserud, utan vad vi ska göra med den negativa soliditet som pensionsskulderna i kommunerna ger.

Inga precisa krav

Sven Hegelund flikade in att det idag inte finns några precisa krav på vad som är god ekonomisk hushållning.

– Vilka blir de ekonomiska konsekvenserna av pensionsskulderna, undrade han. De är speciellt problematiska för landstingen som är personalintensiva.

Bo Sandberg tog upp frågan om bolagisering.

– Ökningstakten är inte särskilt stark, förklarade han, men när man väl genomför en bolagisering är det viktigt att staten bevakar att de verkligen får ”rätt” betalt.

Ulf Gometz ville också veta om det verkligen går att redovisa rationaliseringar på den offentliga sidan.

– Går det att använda marknadsregler på en servicesektor? Svårigheterna var uppenbara, höll de övriga tre med om, exempelvis har staten inte arbetat med nyckeltal tidigare. Men å andra sidan fanns det en hel del från privata näringslivets sätt att mäta effektivitet som går att använda.

Men på frågan om det verkligen behövs tre olika redovisningsråd, försvarade var och en av de tre representanterna livligt sina egna råd.

– Vi måste ha ett forum för våra särartsfrågor, förklarade Sven Hegelund.

– Men man kanske kan tänka sig ett enda råd med adjungering för särarter, försökte Ulf Gometz.

– Vi är så stora att vi behöver en egen grupp, förklarade Ingemar Alserud. Men vi är mycket positiva till ett brett samarbete för att få fram bra redovisningsregler.

Bengt Holmquist och Pär Trehörning