I seminariet med titeln Att redovisa och revidera resultat i offentlig förvaltning samtalade revisionsdirektörerna Lennart Björk från Stockholms läns landsting, Lennart Metall från Stadsrevisionen i Göteborg och Bo Sandberg från RRV.

Seminarieledaren Reidar Peters, Arthur Andersen, inledde med en bakgrund, bl.a. om de helt olika beskrivningar Malmös båda ledande politiker Nils Yngvesson (s) och Joakim Ollén (m) gav av kommunens ekonomi 1988.

– Politikerna måste ha en gemensam bas, sa han.

Lennart Metall och Lennart Björk gav mycket illustrativa exempel på hur pass mycket den kommunala redovisningen anpassat sig till allmänna normer under det senaste decenniet.

Men båda pekade också på den grundläggande svårigheten:

– Siffran under årets resultat säger absolut ingenting om vad en kommun har åstadkommit under året, betonade Lennart Metall.

– På 60-talet fanns inga restriktioner, under rekordåren fanns det pengar till allting politikerna ville göra, sa Lennart Björk. Men på 70-talet blev det lite kärvare och efter 80-talet vill alla ha tydligare redovisning och striktare regler.

Politikens spelregler

Han betonade dock att den som arbetar på den offentliga sidan måste ha förståelse för de annorlunda spelregler som gäller i politiskt styrd verksamhet.

Diskussionen kom sedan i mycket stor utsträckning att ägnas åt hur man vid redovisning och revision i den offentliga sektorn ska kunna finna de jämföra nyckeltal och begrepp som också får med kvalitetsaspekterna och hur de politiska målen har uppfyllts.

– Det räcker inte att bara veta vad en sängplats kostar, sa Lennart Metall. Man vet inte ens om två kliniker i samma sjukvårdsområde räknar likadant.

Alla revisionsdirektörerna talade också om vikten av att samarbeta med folk på fältet, med läkare, administratörer och andra som visste mycket om den verksamhet som skulle beskrivas och kontrolleras.

– Vi har kommit en bra bit på vägen, avslutade Bo Sandberg. Resultatredovisningen har kommit för att stanna, där finns det ingen väg tillbaka. När det gäller revisionen ser vi alla svårigheterna – men de är hanterbara.

Deltagarna var eniga både om att samarbetet med den privata sektorn (och mellan de offentliga sektorerna) var viktigt, men man tyckte kanske inte att löften och planer som hördes redan på förra Offentligt Forum infriats.

Reidar Peters noterade detta i sina slutord och lovade återkomma:

– Snöbollen är i rullning!

– Bara den inte hinner smälta, replikerade Lennart Metall.

Bengt Holmquist och Pär Trehörning