Företrädare för åtta större Revisionsbyråer har på uppdrag av PrivatiseringsFrämjandet arbetat fram en manual för upphandling av revisionstjänster i kommunerna. Med hjälp av manualen blir det enklare att göra avtal mellan de revisionsbyråer och de förtroendevalda kommunala revisorer som vill anlita yrkesrevisorer som biträde i kommunens revisionsarbete.

De nya riktlinjerna för upphandling av biträde till förtroendevalda revisorer i kommuner beräknas vara klara inom kort. Exakt hur den slutliga man alen ska se ut är för dagen inte klart. Riktlinjerna som de presenteras här bygger på de åtta revisionsbyråernas förslag. Vissa kompletteringar pågår i samarbete med Svenska Kommunförbundet.

Med hjälp av den nya manualen är det meningen att det revisionsarbete som köps in ska bli väl definierat. Grunderna för prissättningen ska klargöras. Det finns också riktlinjer för det förfrågningsunderlag som kommunen å sin sida bör skicka till revisionsbyrån innan man ska komma överens om pris och omfattning på revisionen. Manualen behandlar också frågan om mandatperiodens längd för revisorn.

De åtta byråer som varit engagerade i arbetet med manualen är Arthur Andersen & Co, Ernst & Young, KPMG Bohlins, Lindebergs, SET, Price Waterhouse, TRG och Öhrlings Reveko. Man har också haft en mindre arbetsgrupp för det rent praktiska arbetet. Den har bestått av auktoriserade revisorerna Leif Anjou, Öhrlings Reveko, Ulf Tidbeck, Price Waterhouse, och Birgitta Samuelsson, Ernst & Young. Leif Anjou är den som hållit i själva skrivandet av manualen.

Under våren pågår en avslutande finslipning av manualen i samarbete med Kommunförbundet som i manualen arbetar in konsekvenserna av den senaste lagstiftningen om offentlig upphandling.

Inge Wennberg