Näringsdepartementets chef, statsrådet Per Westerberg, har nu förordnat följande personer till ”Arbetsgruppen för ett privat system för auktorisation, godkännande och tillsyn av revisorer”:

Hovrättsassessor Cecilia Bergman, direktör Gunnar Johansson (Industriförbundet), kanslichef Martin Johansson (Svenska Revisorsamfundet SRS), jur. kand. Hans-Peter Larsson (Företagarna), kommerserådet Christer Lefrell (Kommerskollegium), generalsekreterare Björn Markland (Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR), jur. kand. Lars Milberg (Aktiespararna) samt departementssekreterarna Lena Stridsberg och Bengt Toresson.

Sekreterare blir rådman Thore Brolin och biträdande sekreterare jur. kand. Christina Eriksson.

Ordförande i arbetsgruppen är – som nämndes i artikeln om riksdagens syn på tillsynsfrågan i Balans nr 5/94 – generaldirektör Sten Heckscher.

Arbetsgruppen, som trots riksdagens reaktion än så länge har fått behålla sitt namn (...för ett privat system...), sammanträdde enligt planerna första gången den 15 juni för att börja på det arbete vars förutsättningar beskrevs i ovannämnda Balansartikel.

Där sa Sten Heckscher bl.a. följande om möjligheten att jämka eventuellt stridiga viljor i tillsynsfrågan:

– Det är inte så viktigt om det här sköts av t.ex. en stiftelse eller en myndighet, den juridiska personen är inte särskilt intressant. Skillnaden mellan minoritetens och majoritetens åsikter i riksdagen kan alltså inte heller vara så stora, eftersom ingen ännu ifrågasatt statens inflytande dels via regelverket, dels via statlig representation i en eventuellt sammansatt lösning. På samma sätt har ingen ifrågasatt att revisorerna på något sätt själva ska delta i processen.

Balans förmodan från förra numret – att tillsynsfrågan kommer att lösas utan politisk strid – står också kvar trots att arbetsgruppen inte fått ett nytt och anpassat namn.

Bengt Holmquist