Institutet för revisorsutbildning (IREV), FARs och SRS’ gemensamt ägda utbildningsbolag har nu fått klartecken från Stiftelsen för Legitimation av Redovisningskonsulter.

Stiftelsens legitimationsnämnd tog principbeslutet vid ett sammanträde i slutet av maj.

– Vi räknar med att kunna börja till hösten, säger Gun Weckman som är ansvarig för den här utbildningen på IREV.

– Men det finns naturligtvis många praktiska och administrativa frågor kvar att lösa innan hela paketet är klart.

Under hösten 1993 har frågan tagits upp i utbildningskommittéerna både hos FAR och SRS, och i FARs utbildningskommitté tillsattes också en arbetsgrupp bestående av Lennart Olsson och Lars Berglund som sedan samarbetat med IREV och Gun Weckman.

IREVs utbildningsmatris för redovisningskonsult sträcker över 4–5 år och innehåller många bitar som redan finns i företagets utbildningspaket. Vad som tillkommit är främst två affärsjuridiska kurser, som man tagit fram speciellt för denna utbildningslinje.

– Naturligtvis är det många i branschen som redan har gått en del av de här kurserna, säger Gun Weckman. De behöver ju i så fall bara komplettera.

Den kompletta matrisen ser ut så här (utbildningen ska i normalfallet alltså varvas med praktiskt arbete):

År 1: Redovisning I + II, Mervärdesskatt I och examination.

År 2:

Redovisning III, Ekonomistyrning med budgetering och kalkylering i mindre företag och examination. Affärsjuridik I (två avsnitt) och examination.

År 3:

Grundläggande beskattningsrätt. Skattekurs I + II och examination.

År 4–5: Koncernredovisning I, Värdering av varulager och pågående arbeten och examination. Budgetering och finansiell planering, Företagets Framtid, Litteraturstudier och examination, samt avslutningsvis Affärsjuridik II (två avsnitt) och examination.

– Vi lägger alltså tonvikten på de rena fackkunskaperna, betonar Gun Weckman. Vi har inte lagt in någonting om t.ex. marknadsföring i den här utbildningen.

Bengt Holmquist