Som alla läsare av Balans vet är det 1994 femhundra år sedan Frà Luca Pacioli publicerade sin Summa de Aritmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita. Det var den första tryckta bok som innehöll ett avsnitt om dubbel bokföring. Venedig var tryckorten.

Detta var ett gott skäl att förlägga årets kongress med European Accounting Association (EAA) till Venedig. I april träffades över tusen personer – mest forskare men även revisorer och andra praktiker – och diskuterade över 300 uppsatser i de mest skilda ämnen. Drygt 90 personer från Sverige deltog.

Förutom modeområden som ABC-kalkylering och nya områden som redovisning i Östeuropa framlades uppsatser på de flesta områden inom intern och extern redovisning och revision. Utvecklingen inom EU på redovisningens område är givetvis av stort intresse även för forskare.

Richard Mattesich – grand old man i redovisningsforskning – höll ett engagerat anförande och pläderade för ”greater accountability” efter en period av stor brist på ansvar i näringslivet runt om i världen. Forskning och utbildning i etik var enligt Mattesich absolut nödvändigt att satsa på.

EAAS förnämliga tidskrift The European Accounting Review fortsätter med sitt tredje år. Intressant från 1993 var flera artiklar om begreppet true and fair, något som ju är högst relevant för svenska redovisningspraktiker.

Nästa års EAA-kongress äger rum i Birmingham i England 10–12 maj 1995.

Ingemund Hägg, Företagsekon. inst. vid Uppsala universitet och avgående ledamot av EAAs exekutivkommitté.