Vi anser att man bör överväga att ge revisorerna ett större ansvar att anmäla misstanke om brottsligt förfarande. Det är trots allt revisorerna som har direkt insyn i räkenskaperna.

Det säger Lars-Erik Lövdén, socialdemokratisk riksdagsman och vice ordförande i justitieutskottet. Kravet finns också med i den partimotion om åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten partiet skrivit och som antagits av riksdagen i allt väsentligt.

Motionen föreslår en samlad bekämpning av den ekonomiska brottsligheten genom bland annat utökade skattekontroller och skatterevisioner.

Det ska vara ett prioriterat område inom brottsbekämpningen, vilket kräver bättre samordning mellan olika myndigheters arbete och resurser.

Dessutom vill partiet genomföra vissa lagstiftningsåtgärder som att höja minsta tillåtna aktiekapital, se över reglerna om låneförbud och likvidation, införa förseningsavgifter för företag som inte lämnar in årsredovisningen i tid med mera.

Partiet vill att kampen mot den ekonomiska brottsligheten ges ytterligare 128 miljoner kronor budgetåret 1994/95, utöver det regeringen redan har anslagit.

Revisorernas roll enligt socialdemokraterna

Vissa krav känns igen från Rubicon. Utredningen är inte nämnd i motionen, vilket beror på att de skrevs ungefär samtidigt. Revisorernas roll i sammanhanget sammanfattas av socialdemokraterna på följande sätt:

Vi anser att revisorernas uppgifter, roll och eventuella anmälningsplikt då det gäller misstänkt ekonomisk brottslighet snarast bör utredas.

– Jag är medveten om invändningen att det kan rubba förtroendet mellan revisor och klient, framhåller Lars-Erik Lövdén. Men jag är övertygad om att det kan få en viktig preventiv funktion.

Han anser, inte oväntat, att regeringen är mycket passiv till Rubicons förslag och överlåter ansvaret på de olika myndigheterna.

– Det är regeringens förbannade skyldighet att lägga fram en promemoria med konkreta lagförslag, konstaterar han. Det ansvaret kan man inte bara frånhända sig.

Samtidigt framför han en viss självkritik.

– Vi borde kanske varit mer aktiva inom partiet under slutet av 80-talet. Polisens resurser inom det här området har urholkats mycket kraftigt. Men vår motion ska ses som en höjd ambitionsnivå.

Pär Trehörning

Underlag till sammanfattning: Clas Holmberg och Angela Schönqvist, Öhrlings Reveko