Balans bad auktor revisor Bo Ribers att lämna några av de av Roger Aronsson efterlysta synpunkterna på en alternativ avskrivningsmodell. Hans svar följer här:

Undertecknad har blivit ombedd att lämna en kort kommentar till ovanstående inlägg.

Revisor Aronsson ställer inledningsvis flera frågor men diskuterar främst frågan om progressiva avskrivningar på fastigheter skulle kunna anses vara i enlighet med god redovisningssed. Utöver denna fråga vill jag gärna även kommentera Aronssons förvåning över att frågan om avskrivning på anläggningsfastigheter förekommit så sparsamt i debatten. Möjligen kan detta bero på att vi fått en bred uppslutning kring FARs styrelses uttalande -

Överväganden inför revisionen av fastighetsinnehav – som först publicerades 1992 och som återfinns i 1994 års samlingsvolym på sidorna 543–546.

Bokföringslagens bestämmelser

Enligt detta uttalande ska avskrivning normalt göras enligt bokföringslagens bestämmelser. Enda undantaget från denna regel är om en fastighet uppenbarligen redan är tillräckligt avskriven. Enligt min uppfattning torde det, i de fall det är fråga om en nyproducerad eller nyanskaffad fastighet, vara svårt att hävda att fastigheten uppenbarligen är tillräckligt avskriven. Jag tror även att den som studerar årsredovisningar för fastighetsförvaltande bolag, kan konstatera att de flesta bolag numera redovisar planenliga avskrivningar på samtliga fastigheter. I de fall det är fråga om en nyproducerad eller nyanskaffad fastighet torde det vara mycket svårt att hävda att fastigheten uppenbarligen är tillräckligt avskriven.

Frågan om progressiv avskrivning behandlas däremot inte i FARs uttalande. Däremot har Redovisningsrådet tagit ställning till progressiva avskrivningar på goodwill. I RR 01:91 slås, med hänvisning till internationell praxis, fast att avskrivningsmetoden för goodwill ska vara linjär eller degressiv, dvs. progressiva avskrivningar är inte tillåtna. Enligt min uppfattning är Redovisningsrådets syn på avskrivningar på goodwill även tillämpliga på avskrivning på anläggningsfastigheter.

Bo Ribers, auktoriserad revisor, KPMG Bohlins AB