Jag tolkar revisor Ribers kommentarer till mina funderingar runt avskrivningsprinciper för anläggningsfastigheter som att ämnet icke behöver debatteras eftersom klarhet råder i frågan utifrån FARS uttalande om revision av fastighetsinnehav och RR 01:91. Av följande skäl hävdar jag motsatsen.

För det första

FARs uttalande om revision av fastighetsinnehav tar överhuvudtaget inte upp de frågor jag ställer, dvs. vilken avskrivningsprincip är rimlig för anläggningsfastigheter. Avskrivningstid? Linjär? Degressiv? Progressiv? FAR begränsar sig i sitt uttalande beträffande avskrivningar till konstaterandet ”då fastigheten inte är tillräckligt avskriven måste avskrivning göras. Vid val av avskrivningsplan bör tidigare ej tillgodosett avskrivningsbehov inkluderas i planen”. Att detta okontroversiella uttalande röner bred uppslutning är förståeligt men kan knappast betecknas som särskilt vägledande.

För det andra

Redovisningsrådets rekommendation RR 01:91 om koncernredovisning behandlar bl.a. avskrivningsmetod för goodwill. Jag har mycket svårt att tro att Redovisningsrådets syn på avskrivning av goodwill även är tillämpligt på anläggningsfastigheter, eftersom det ju är fråga om tillgångar av totalt olika karaktär. Det är även för mig logiskt att en immateriell tillgång typ goodwill, vars värde oftast snabbt avtar skall avskrivas på kort tid, linjärt eller degressivt. En materiell tillgång typ anläggningsfastighet, vars värde oftast är bestående, och ibland till och med stigande, har rimligen ett helt annat avskrivningsbehov.

För det tredje

Jag har vid genomgång av hur professionella fastighetsförvaltare ex. HSB, Riksbyggen och SABO avskriver sina fastigheter kunnat konstatera att man rekommenderar avskrivningsmetoder som i praktiken innebär progressiv avskrivning, utifrån en redovisningsrekommendation som utarbetats av tjänstemän inom nämnda organisationer och externa revisorer. Om jag tolkar revisor Ribers uppfattning korrekt är således den avskrivningsmetod som HSB, Riksbyggen, SABO m.fl. tillämpar icke i överensstämmelse med god redovisningssed. Eller?

Roger Aronsson, Godkänd revisor