Magnus Bolle är VD och ekonomiansvarig för Gripen Shipping AB i Göteborg.

Företaget arbetar med traditionellt skeppsmäkleri. Man är alltså agent för ett antal rederier. Man säljer in deras frakter, tar betalt och får provision på det som kommer in.

Dessutom är Gripen Shipping hamnagent för några rederier. Det betyder att sköta båtarnas anlöp i hamnen, sköta kontakter med tullen, ta sjuka sjömän till sjukhus och allt möjligt annat.

Företaget har kontor i Göteborg och Helsingborg med fyra anställda på varje ställe. Personalen ska snart utökas till fem per kontor.

9,5 milj. kr i egna intäkter

Gripen Shipping fakturerar för cirka 120 milj. kr om året. Det mesta av det är redarnas pengar. De egna intäkterna förra året var 9,5 milj. kr.

Företaget ägdes från början av Olson & Wright som ägdes av SAS. Att SAS hade TRG som revisionsbyrå är den närmaste orsaken till att Gripen Shipping också valt TRG. Auktor revisor Eva From har varit revisor för Gripen Shipping hela tiden sedan företaget köptes ut.

Utköpet från Olson & Wright skedde för sex år sedan av fyra delägare, som numera reducerats till tre.

Magnus Bolle tycker att samarbetet med revisionsbyrån fungerar bra.

– Vi kommer bra överens och jag kan alltid fråga om det är något jag undrar. Sedan kan vi ha delade meningar om vad och hur mycket saker och ting behöver granskas.

Hur då?

– Jag menar att om man gör rätt från början så stämmer det också på slutet. Man behöver inte hålla på och kolla allt i detalj.

Vet du vad revision är?

– Inte exakt. Jag vet att de ska granska att allt är riktigt i redovisningen och för oss är det bra att allt även blir rätt med skatten.

Rätt skattemässigt

Vad är viktigt för dig när det gäller revisionen?

– Revisionen är ett kvitto på att saker och ting stämmer – och att det är rätt skattemässigt. En garanti för att vi inte har glömt något.

Har du täta kontakter med revisionsbyrån?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi ses ett par gånger om året förutom i samband med bokslutet. Ibland ringer jag om det är något särskilt jag vill fråga om.

När Gripen Shipping förra året köpte ut en delägare var det bra att ha tillgång till en stor revisionsbyrå:

Du fick alltså klart besked om hur man gör?

– Nej, det fanns så otroligt många varianter så jag fick fram vad som gällde och vad man inte fick göra. Via kontakter som en pensionerad bankman i styrelsen har fick vi ytterligare synpunkter och de synpunkterna i kombination med råden från TRG klarade upp problemet.

Tycker du att du har en bra revisionsbyrå?

– TRG är bra. De är i och för sig stora. Men jag har aldrig tyckt att de är för stora. Jag är aldrig för liten inför dem. Jag känner dem väldigt väl. När det gick lite dåligt i början fick vi också hjälp av en konsult inom byrån.

Normalt anlitar dock Gripen Shipping aldrig TRG för något annan än ren revision.

Nu har priset blivit rimligt

Tycker du att revisionskostnaden är rimlig?

– Ja, nu är den det, säger Magnus Bolle. Men jag har tidigare tyckt att det varit dyrt.

Tidigare retade sig Magnus Bolle också på att han aldrig fick någon specifikation av revisionsarbetet. Men nu får han reda på hur många timmar som gjorts och vem som gjort dem.

– Det fungerar bra och arvodet är rimligt numera. Priset har sjunkit ganska mycket, kanske mest beroende på att jag gör mer själv. Jag är egentligen ingen ekonom – så i början var det lite hipp som happ. Vi är mer förberedda inför revisionen nu, och allt är i princip klart när TRG kommer.

Står det mycket i revisorns rapporter till företaget?

– Nej, förra året var det tre punkter, i år ingenting. Det som påpekats under åren har varit petitesser.

För petiga

I början tyckte Magnus Bolle att revisorerna var för petiga:

– De var bara ute efter krognotor och sånt – hur vi skulle boka spriten m. m. Vi bokar den bättre nu men jag tycker ändå att det var för mycket petande förut. Det kostar mycket pengar att leta efter småfel.

– Om t. ex. checkräkningen slår på någon hundralapp så tycker jag att det är löjligt att leta efter det, säger Magnus Bolle. Revisorerna ville att allt skulle stämma på öret. Så noga tyckte jag inte att det var. Nu har de också gått ifrån det i viss mån.

Magnus Bolle har en teori om att revisionsbyrån i början kanske försökte ”fostra” honom.

För mycket krångel

Helt bortsett från TRGs roll så menar Magnus Bolle att medborgarna och samhället skulle spara miljarder på att ta bort en massa krångliga detaljbestämmelser, blanketter och annat ”tjafs”.

– Det kan t.ex. inte ha någon betydelse i det stora hela om man representerar för lite mer än man får.

Vid en nyanställning för en tid sedan fick företaget s.k. generellt anställningsstöd, GAS, som innebär lägre arbetsgivaravgift.

– Det ska väl inte behövas fyra sidor information bara för att skapa millimeterrättvisa.

Så var det före 1988

Det finns en debatt om att ta bort revisionsplikten i mindre företag. Vad tycker du om det?

– Revisionen är en hjälp för skattemyndigheterna. Då är det bra att ha en kvalificerad revisor.

Magnus Bolle minns hur det var före 1988 när det inte krävdes auktoriserad eller godkänd revisor i alla aktiebolag. Då hade hans hustru ett litet företag:

– Hon hade en revisor vars hustru skötte bokföringen dåligt och så reviderade han – dåligt och dyrt. Sådana revisorer kan man vara utan och deras arbete är knappast någon bra hjälp för skattemyndigheterna.

För bankens skull behöver Gripen Shipping ingen revision. Det finns inga lån.

Några smarta tips?

Har ni funderat på att använda revisionsbyrån för mer konsultarbete?

– Nej. Men TRG finns ju om det skulle behövas. Kanske missar vi några smarta tips – jag vet inte. Vi tar ut våra pengar i form av lön – det svider ju med alla pålagor, men det är i alla fall enkelt och oantastligt. Nyligen informerade TRG oss om de nya utdelningsreglerna för fåmansföretag och nu räknar de på vad det innebär för aktieägarna. Vi hoppas det kan bli några extra kronor som inte kostar skjortan att få ut.

Inge Wennberg