Eva From vid TRG Revision Väst i Göteborg är revisor i Gripen Shipping, som vi berättar om i artikeln på föregående sidor. Hon har varit revisor där i sex år.

Eva From, 38, blev auktoriserad 1984 efter fem år på Stenbergs Revisionsbyrå i Göteborg. När den byrån samma år köptes upp av Öhrlings valde hon och tre kolleger att starta eget. De tog kontakt med en av ”The Big Eight”, den internationella kedjan Touche Ross (numera Deloitte Touche Tohmatsu International) som då inte var representerad i Göteborg. Man bildade en TRG-byrå (TRG = Touche Ross-gruppen) vid namn Elinders Revisionsbyrå. I samband med att TRG blev riksomfattande slogs byrån ihop med TRG-byrån Sjöåkers Revision och blev det regionala bolaget TRG Revision Väst. Det sysselsätter i dag ett 50-tal medarbetare, de flesta i Göteborg. Tre mindre kontor finns i Stenungsund, Trollhättan och Kungshamn. TRG Väst har 14 auktoriserade och två godkända revisorer.

– Vi försöker profilera oss som småföretagarrevisorer med stora resurser, säger Eva From. Även de utländska dotterbolag vi reviderar är faktiskt små och inryms på många sätt under begreppet småföretag. Naturligtvis har vi inte bara småföretag. Att arbeta med blandningen av mindre och större företag gör revisorsjobbet intressant.

Uppdraget i Gripen Shipping fick byrån genom att Olson & Wright, som Gripen Shipping härstammade från, också hade TRG som revisorer.

Gripen Shipping är i huvudsak ett rent revisionsuppdrag. Men Eva From gör ändå mer än revision åt företaget:

– Ja, det är ju så i småföretagen. Ekonomifunktionen ser annorlunda ut än i storföretagen. Kompetensen i bolagsrättsliga, skatterättsliga och bokföringsmässiga frågor ligger på en helt annan nivå.

Detta kan variera väldigt mellan olika småföretag beroende på företagarens intresse, bakgrund m. m.

Var går gränsen?

– Då får revisorn hela tiden anpassa sig. Man anpassar genom att rollerna som revisor respektive konsult varierar från uppdrag till uppdrag. Det är förhållandevis mer konsultation i små företag. Man måste hela tiden tänka på var gränsen går för vilken sorts konsultation man kan ställa upp med.

Är det ett svårt problem?

Eva From tar en lång paus och säger till slut att det är fruktansvärt svårt.

– Om revisorernas konsultinsatser skulle synas i sömmarna så tror jag att man skulle hitta en hel del tveksamheter. Det är med det som med gränsdragning mellan oberoende och personligt engagemang. En revisor som är personligt engagerad kan egentligen inte vara oberoende.

Kan man umgås socialt med sina klienter?

– Det beror på vilken roll man har i uppdraget och hur insatt kunden är i de frågor som berörs. Om kunden är väl insatt tror jag inte att det spelar så stor roll. Men det är svårt att vara revisor och god vän samtidigt. Att vara konsult och god vän är mycket enklare.

Är det inte rimligt att man uppträder trevligt och vänligt och då blir god vän med småföretagaren? Är det inte viktigt för båda parter att ha en god kontakt?

– Jo, absolut.

En annan skugga som faller över oberoendefrågan är ju att du ska ta betalt...?

– Javisst, men det finns i alla fall ett oberoende. Jag tycker dock inte att man i normalfallet ska närma sig omgivningen för mycket i ett småföretag. I större företag är det inte så besvärligt. Där finns så många andra involverade så där har det inte så stor betydelse.

Minst två besök om året

Kan du berätta om något konsultuppdrag som du gjort för Gripen Shipping?

– Nej, inte någon större konsultinsats, under tiden som vald revisor. Däremot kom jag i kontakt med bolaget genom ett konsultuppdrag och jag har haft konsulter engagerade i specialfrågor. Nu är företaget på det hela taget en ren revisionsklient för mig. Vi har besökskontakt åtminstone två gånger om året. Och telefonkontakt med någon på byrån har de i snitt en gång i månaden.

Räcker det?

– Ja, det ska inte behövas mer. Annars blir det för dyrt för dem.

Har de sagt att revisionen är dyr?

– Ja. Men det här är ett uppdrag där kostnaderna minskats på senare år på grund av att den egna kunskapsnivån i företaget har höjts. Man har insett vikten av att redovisningen är någorlunda korrekt. Det innebär att när vi kommer dit så är materialet mer färdigt än det var för ett antal år sedan.

Eva From fortsätter:

– Det är viktigt för småföretagen att vi revisorer talar om vad som kostar pengar. Det tror jag att vi har varit dåliga på. Att på olika sätt försöka spara på kundernas pengar är något som definitivt håller i längden

Ett hektiskt liv

– Problemet i små aktiebolag är att de som driver företagen ofta inte vet vad de har i sin hand och vilka skyldigheter de har, säger Eva From och tillägger snabbt att det inte gäller Gripen Shipping. Det bästa man kan ge företagarna är mer kunskap i bolagsrättsliga och skatterättsliga frågor. Många småföretagare lever ett hektiskt liv och köper sig gärna fria från den typen av bekymmer. En bit av vårt jobb är då att ge dem mesta möjliga till minsta möjliga kostnad.

I fallet Gripen Shipping har ökad kunskap och bättre förberedelser från företagets sida lett till att revisionsarvodet minskat från drygt 40.000 kr till ungefär hälften.

Tror du att Magnus Bolle, VD i Gripen Shipping, vet vad revision är?

– Han är insatt i vad revision innebär, men han vet kanske inte fullt ut. Jag tror att vi får skylla oss lite själva om klienten inte vet vad revisorn gör. Likaså accepterar vi att begreppet revisor ofta används lite slarvigt. Vem som helst kan ju kalla sig för revisor. Vad ska man göra åt det? Ska jag alltid kalla mig för auktoriserad revisor? Det är för tungt. Det går inte.

Konsultuppdrag i små företag förekommer också i bolag där Eva From inte är vald revisor. Det ger större frihet och det kan gälla allt möjligt.

Det kan vara ett uppdrag från en bank som vill att ett företag ska byta revisor.

– Då kan det hända att man först ber mig ta fram ett periodbokslut, säger Eva From. Konstigare än så behöver det inte vara.

Det kan också vara så att banken avkrävt företaget en likviditetsprognos. Då ber man revisionsbyrån om hjälp.

En del konsultuppdrag gäller ombildningar från handelsbolag till aktiebolag eller andra liknande organisationsförändringar. Revisorn anlitas naturligtvis också vid försäljning och köp av företag eller delar av företag.

– Ibland får vi frågor om vi kan hjälpa klienter att kräva deras kunder på pengar eller om det finns någon annan som kan göra det, säger Eva From.

Snärjda av banken

Det förekommer också viss privatekonomisk rådgivning.

– Det berör då ofta företagarens situation i förhållande till banken, säger Eva From. Många företagare är i dag hårt snärjda av banken och ofta finns en generell borgensförbindelse som upplevs som mycket ansträngande. Då hjälps vi åt att få ner den generella borgen till ett mer realistiskt och fastlagt belopp.

Revisorer gör också privatdeklarationer.

– Men det är mindre vanligt än man kan tro, säger Eva From. I handelsbolag är det dock relativt vanligt, även om handelsbolag numera lämnar egna deklarationshandlingar. Vi brukar råda företagaren att själv göra den del av deklarationen som inte avser bolag och firma. Och så kompletterar vi med rörelsebilagan. Så sparar man pengar.

Vem brukar göra årsbokslutet i småföretagen?

– I Gripen Shipping är det företaget självt. Men många gånger är vi behjälpliga med att upprätta årshandlingar.

Och om du är revisor så är det någon kollega som gör årsbokslutet?

– Ja, oftast är det så. Men naturligtvis finns det många varianter.

Första hjälpen

Eva From menar att revisorn i små företag ofta fungerar som en slags förstahjälpen-instans:

– Det är till revisorn man ringer när något händer i företaget. För revisorn betyder det kanske inte mer än att visa företagaren vidare. Eller att lugna honom eller henne. A och O i sammanhanget är tillgänglighet. Ingen vill ha en revisor som aldrig hör av sig.

Eva From betonar att det ska finnas ett positivt tänkande i revisionsarbetet:

– Vi ska hjälpa kunden att hitta rätt och inte inrikta oss för mycket på att hitta fel. I begreppet revision ligger inte att man förutsätter att kunden gör fel utan istället att revisionen ska lotsa företaget rätt.

Eva From tror inte att ett eventuellt avskaffande av revisionsplikten för de minsta bolagen skulle minska deras kostnader:

– Då kommer det istället att krävas specialutredningar som ska vara underskrivna av revisorer. Jag tror att bankerna skapar särskilda formulär vid t. ex. låneansökningar och på vilka underskrift av en kvalificerad revisor krävs – annars blir det inga lån. Om då flera parter börjar kräva sådana specialutredningar blir det totalt sett dyrare för företagarna.

Chansen att välja

Banken kanske vill att det ska vara en viss revisor, kanske den dyraste på den största byrån...?

– Ja, klienten kan förlora chansen att välja revisor själv och måste betala onödigt stora pengar. Om årsredovisningarna i framtiden inte är reviderade kommer det att krävas många, dyra revisorsintyg. Det torde bli en god affär för revisionsbyråerna och vi får inte samma problem med oberoendet och kan ta hand om allt för kunden inklusive grundbokföringen.

Förslaget om att ta bort revisionsplikten kommer från Sveriges Redovisningskonsulters Förbund.

– Jag tycker det är synd om redovisningskonsulter och revisorer ska motarbeta varann. Vi jobbar alla för samma sak: att redovisningen ska vara så korrekt som möjligt samtidigt som det också ska vara kostnadseffektivt för företagaren. Då är det bra att ha ”rätt man på rätt plats”.

Inge Wennberg