Vi har besökt S-E-Bankens kontor på Wieselgrensplatsen i Göteborg. Här finns 20 anställda varav sex arbetar på företagssidan.

Kontorschef Eva Dämbäck säger:

– Samarbetet med revisorerna har blivit än mer viktigt för oss. Våra företagsengagemang följs upp på ett helt annat sätt än tidigare.

Det innebär mycket tätare kontakter med företagen.

Man tar in likviditetsplanering, budgeter etc. i mycket större utsträckning än förr.

Skillnad på revisorer

– Revisionen är viktig, säger Eva Dämbäck. Det är också viktigt för oss att veta vem företaget har som revisor. Vi vill känna till hur vederbörande fungerar och vilka utdata som går att få via revisionen.

Alla kontakter med revisorn sker givetvis med kundens tillstånd. I samband med att man diskuterar en kredit med företaget kan banken be om en fullmakt från företaget.

– De företag som vi tycker har den bästa ordningen har ofta en mycket tät kontakt med sina revisorer, säger Eva Dämbäck. Och de företagen har aldrig något emot att vi kontaktar revisorerna.

Banken gör skillnad på revisorer och revisorer. Man är mycket klar över vilka revisorer som man anser arbeta på ett bra sätt. Bland dem finns både auktoriserade och godkända revisorer.

Viktigt att känna revisorn

– För stora engagemang handlar det i första hand om auktoriserade revisorer, säger Eva Dämbäck. Men vi tycker att det också finns väldigt många duktiga godkända revisorer. Det mest avgörande är att vi känner revisorn som en kompetent person. Vanligen handlar det om revisorer som vi lärt känna inom vårt upptagningsområde.

Eva Dämbäck berättar att man också många gånger tycker att ett företag bör byta revisor eftersom banken inte anser att den befintlige revisorn inte fungerar tillräckligt bra.

Avgörande i sådana fall är dock inte frågan om den aktuelle revisorn hör till den krets revisorer som banken brukar rekommendera:

– Nej, det handlar mera om att vi kunnat se exempel på att revisorn kunde ha handlat på ett annat och bättre sätt, säger Eva Dämbäck. Revisorn kan vara allmänt sen i sitt arbete. Banken kan också ha upptäckt saker som man anser borde ha stått i revisionsberättelsen. Ibland kan det vara så att företaget inte tycker att kontakten med revisorn fungerar. Har företaget inte en tät kontakt med sin revisor så är det nog också ett tecken på att man inte har den kontroll över ekonomin som man bör ha.

Ensamma företagsledare

Eva Dämbäck tror att företagsledarna i mindre företag många gånger känner sig ganska ensamma. Då kan de ha revisorn som samtalspartner och lite grann som sin förtrogne. Då är det viktigt att ha en bra revisor.

Och då är det en trygghet att det finns ett system med auktorisationer och godkännanden.

– Vi håller oss dock neutrala till revisorsvalet såtillvida att vi inte säger till företaget att man måste välja den ene revisorn framför den andre. Men vi vill ju att de revisorer som väljs ska vara seriösa.

Favoriserar ni stora revisionsbyråer?

– Nej, det tycker jag inte, säger Eva Dämbäck. Det viktiga är att vi känner att det finns kunskap bakom byråfasaden. Visst har den stora byrån större spännvidd. Men det är också viktigt för företaget att få rätt nivå på sin revision.

Eva Dämbäck ser banken som en del av ett spel med en rad olika deltagare i gruppen kring företaget. Det gäller att ge och ta av varandra och komma fram till det som är bäst på lång sikt.

Kontroll utifrån behövs

Just nu pågår en diskussion om att eventuellt avskaffa revisionsplikten i de minsta aktiebolagen. Hur skulle banken reagera om en kreditsökande inte kunde visa upp en revisionsberättelse?

– Revisionen innebär att vi vet att det är någon som noggrant granskat företaget utifrån, säger Eva Dämbäck. Den kontrollen utifrån behövs och den utförs ju av revisorn.

Så om det inte fanns revisionsplikt skulle ni begära revision...?

– Någon form av kontroll måste finnas. Men jag älskar inte papper. Kan man förenkla så bör man åtminstone titta på möjligheterna. Men tar man bort revisionen så måste det finnas något annat i stället.

Eva Dämbäck tycker inte heller att företagare ska stirra sig blinda på prislappen för revisionen.

– Det händer att de gör det och då brukar vi framhålla hur viktigt det är att ha en kunnig revisor – en revisor som de kan diskutera med för att göra saker och ting på bästa sätt. Felaktiga rekommendationer kan ju vara förödande för företaget.

Allt tätare kontakter

Bankerna har numera mycket tätare kontakter med företagens revisorer. Eva Dämbäck berättar om genomgångar och uppföljningar som görs var eller varannan månad och där revisorn också är med.

Det vanligaste är en gemensam uppföljning ett par gånger om året. Tendensen är att det blir oftare. Det är viktigt för banken att träffa revisorn:

– Vi ska alltid veta vem revisorn är, inte bara på papperet.

När banken analyserar bokslutet dyker det ofta upp saker och ting som man undrar över. Då kontaktar man också revisorn för en diskussion.

Har kontakterna med revisorerna blivit mer intressanta efter alla kreditförluster?

– Ja, det har de. Vi har lärt oss mycket under den tid som varit. Vi har naturligtvis också förändrat våra rutiner. Vi har blivit duktigare likaväl som revisorerna har fått nya frågor att ta ställning till.

Påtryckningar

Eva Dämbäck har som synes både positiva och negativa saker att säga om revisorer. En sak som hon definitivt inte tycker om är – påtryckningar:

– Ibland kan jag känna att revisionsbyråer som själva är stora kunder i banken vill påverka sina kundförhållanden via oss. De kan trycka på för att vi ska ta en viss kund och för att vi också ska sätta priset på en viss nivå på grund av att byrån är stor kund i banken. Det känns inte speciellt lustigt. Kunden ska på egna meriter få de villkor som man allmänt sett förtjänar.

Beträffande bankens inverkan på valet av revisorer så kan det sägas att det ingalunda är något nytt. I alla tider har det varit så att duktiga revisorer fått nya kunder via bankkontakter.

– Företagsledarna i de små bolagen står som sagt ofta ganska ensamma och då är det vi på banken som ändå så att säga står närmast, säger Eva Dämbäck. Därför rådfrågar de oss om än det ena, än det andra – och inte minst när det gäller valet av revisorer.

Öppen dialog

Eva Dämbäck betonar vikten av en öppen dialog mellan revisorer och bank.

– Vi vet ju att revisorerna har färre uppdrag numera. Många av dem sitter i knät på kunden. Men vi vill ha dem som en neutral extern part som också förstår vårt intresse av att få veta mer om företaget. Traditionellt har vi fått in handlingar bara en gång om året. Man har lämnat in årsbokslutet. Nu vill vi ha uppföljningar 3–4 gånger om året. Och nu skriver vi också in i avtalen med kunderna vilken och hur tät information som vi behöver som underlag för att fatta våra beslut. Det gillar man i allmänhet inte. Men det är nödvändigt.

S-E-Bankens kontor på Wieselgrensplatsen har cirka 700 företagskunder. De allra flesta finns i omgivningarna på Hisingen i Göteborg.

Inge Wennberg