Det prospekt som Getinge upprättat med anledning av erbjudandet till Arjos aktieägare, synes utgå från att avsikten är att redovisa samgåendet enligt poolingmetoden.

Enligt Redovisningsrådets rekommendation förutsätter en tillämpning av poolingmetoden bland annat att inget av företagen kan utpekas som köpare. Detta krav är hämtat från International Accounting Committees rekommendation, IAS 22, enligt vilken poolingmetoden förutsätter att inget av de ursprungliga företagen kan utpekas vare sig som köpare eller säljare.

Beskrivningen av förhandlingarna mellan Getinge och Arjo i dagspressen under 1995 torde av många ha uppfattats som att Getinge förvärvar Arjo och att förvärvsmetoden därför är den korrekta metoden.

I Sverige har vi valt självreglering inom redovisningsområdet. Självreglering förutsätter stor respekt för rekommendationer utfärdade av bl.a. Redovisningsrådet. Jag tror därför att det skulle vara värdefullt om Getinges företagsledning och dess revisorer kunde förklara för Balans läsare på vilka grunder de anser poolingmetoden, i det här fallet, förenlig med Rådets rekommendation nr 1.

Rolf Rundfelt