Uppsökande verksamhet, att anordna revisorsexamen och lämplighetsprov samt utökad internationell verksamhet. Det är i korthet de nya arbetsuppgifterna för Revisorsnämnden (RN), som sedan första juli 1995 tagit över från Kommerskollegium.

Nytt är också att revisorer deltar i besluten som fattas av RN. I RNs styrelse, nämnden, ingår auktoriserade revisorn Gunnar Widhagen från Ernst & Young AB och godkända revisorn Siv Björs från Edlings revisionsbyrå AB. Där finns också representanter från skatteförvaltningen, näringslivet, fackliga organisationerna, universitetet, regeringsrätten samt en advokat.

– Jag tror att de beslut och bedömningar nämnden gör kan få stor tyngd i FARs led just med tanke på den allsidiga representationen i nämnden, förklarar Gunnar Widhagen.

I stort har man fört över den personal som arbetade med revisorstillsyn från Kommerskollegium till RN.

Sålunda är tidigare kommerserådet Christer Lefrell kanslichef. Nämndens ordförande och myndighetens chef heter Lennart Grufberg och har varit överdirektör i Riksskatteverket. Han kommer att arbeta i genomsnitt två dagar i veckan hos nämnden.

Balans träffar de båda i RNs nya lokaler på Karlavägen 104, Garnisonen, ett jättebygge i stål och betong från slutet av 70-talet.

K-märkt betong

RN har gjort det bästa av situationen och lagt in ett vitt undertak som skyler det mesta av den trista betongen och alla kablar och rör som löper i taket.

Men de tjocka grå betongpelarna som löper rakt igenom flera av rummen och gör dem svårmöblerade, får de inte röra.

– De är K-märkta, säger Christer Lefrell till min oförställda häpnad. Vi får väl hänga några gobelänger framför de där hiskliga sakerna.

Nya möbler har personalen också fått. Men ännu inget bord till styrelserummet, bara stolar.

– De ska vara här den 20 oktober då vi har nämndsammanträde, säger Lefrell bestämt.

RNs övergripande mål är ”att tillgodose samhällets behov av kvalificerade och oberoende externa revisorer och revisionsbolag samt av att dessa driver revisionsverksamhet av hög kvalitet som uppfyller höga etiska krav”.

Det här ska RN uppnå bland annat genom anordna revisorsexamen, granska godkända och auktoriserade revisorers samt revisionsbolags arbete, tolka och utveckla god revisorssed, pröva frågan om disciplinära åtgärder, aktivt bevaka nya förhållanden nationellt och internationellt samt sprida information om sin verksamhet och sina ställningstaganden.

RNs beslutsordning innebär att nämnden in pleno avgör ärenden om föreskrifter och principiellt viktiga ärenden i övrigt, bland annat tillsynsärenden. Nämnden avgör också principiellt viktiga förhandsbesked. Förhandsbesked handlar om i vilken utsträckning en revisor kan bedriva annan verksamhet än revisionsverksamhet utan att förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet rubbas.

I övriga ärenden fattar kanslichefen eller ordföranden beslut.

Delvis ny inriktning

Jämfört med Kommerskollegium har RN fått en delvis ny inriktning och utvidgade arbetsuppgifter. Personalen kommer därför att förstärkas. När alla är på plats består RNs kansli av kanslichef, tio handläggare och två sekreterare.

– Vi ska på eget initiativ ha en systematisk uppsökande tillsyn ute på byråerna, förklarar Christer Lefrell. Hur det ska gå till vet vi ännu inte, men vi har sett hur man gjort i Norge och tänkte ta vara på deras erfarenheter.

En annan viktig uppgift för RN blir att anordna revisorsexamen och lämplighetsprov. För att bli godkänd revisor krävs revisorsexamen, för auktoriserad revisor högre revisorsexamen. Revisorer med utländska examensbevis inom EES-området ska avlägga lämplighetsprov för att visa att de kan tillämpa svensk lagstiftning.

RN har tillsatt en grupp som ska ta fram förslag på hur examina ska genomföras, provets svårighetsgrad, utformning och omfattning. Gunnar Widhagen sitter med i arbetsgruppen:

– Det här tycker jag är en av RNs viktigaste uppgifter, att vi får en examensform som är motsvarar internationell standard, förklarar han.

Gruppen ska ha huvudragen klara före årsskiftet och har redan kommit en bit på väg.

– Jag vill inte föregripa gruppens förslag, men så mycket kan jag säga att det blir antagligen två prov per år och att vi ska utnyttja de erfarenheter vi har från FARs kunskapsprov under vårt arbete.

FAR kommer också att ha kvar sina prov under en övergångsperiod för de revisorer som redan nu påbörjat sin praktiska utbildning.

– Men senare finns ingen anledning att ha kvar FARs prov vid sidan av RNs högre revisorsexamen, tillägger Gunnar Widhagen.

Han tycker överhuvudtaget att RN är en bra konstruktion.

– Nu kan vi revisorer direkt påverka tillsynen. Det ökar förståelsen och respekten bland revisorerna för myndigheten. Samtidigt ökar vårt ansvar eftersom vi är med och fattar beslut.

Christer Lefrell och Lennart Grufberg håller med.

Minskar riskerna

– Den här konstruktionen tror vi minskar riskerna för att FAR fattar ett beslut och tillsynsmyndigheten ett annat i exempelvis frågor om god revisorssed. Sådana mot varandra stående besked skapar bara förvirring hos allmänheten.

Inom kansliet arbetar man för närvarande med att ta fram tillämpningsföreskrifter till den nya revisorslagen och revisorsförordningen. Båda revisorsorganisationerna är engagerade i det arbetet, som är högprioriterat och förhoppningsvis ska kunna ge svar på en hel del frågor som revisorerna idag ställer.

– När detta är klart kan vi få högre FARt på tillsynsverksamheten, säger Lennart Grufberg. Därför hoppas vi att både allmänheten och revisorerna kan ha lite tålamod med oss i början.

– Stämningen här på kansliet är mycket god, tillägger Christer Lefrell. Alla här är mycket entusiastiska inför alla utmaningar vi har framför oss. Det ger också en speciell känsla att vi nu är en egen myndighet med ett eget ansvar och verksamhetsområde.

I Revisorsnämnden sitter:

Överdirektör Lennart Grufberg, Riksskatteverket, ordförande

Regeringsråd Stig von Bahr, vice ordförande

Advokat Elisabeth Fura Sandström, ordförande i Konkursförvaltarkollegiet

Professor Per Thorell, Uppsala universitet

Ann-Charlotte Eggwerts, Business Controller ABB AB

Auktoriserade revisor Gunnar Widhagen, Ernst & Young AB

Godkänd revisor Siv Björs, Edlings revisionsbyrå AB Hudiksvall

Utredningssekreterare Jan-Erik Moreau, LO

Länsskattechef Eva-Britt Nordhall, Skaraborg

Revisorsnämnden arbetar efter följande regelsystem som trädde i kraft den 1 juli 1995:

  • Lag om revisorer (1995:528)

  • Förordning om revisorer med bestämmelser om revisorslagens tillämpning (1995:665)

  • Förordning med instruktion för Revisorsnämnden med bestämmelser om Revisorsnämndens uppgifter, sammansättning och organisation.

Auktor revisor Gunnar Widhagen är FARs representant i den nya Revisorsnämnden.