Balans publicerar i detta nummer ett temablock kring utbildningsfrågor, främst revisorsexamen och det omtalade tredje provet.

Sedan reportaget redan lämnats till tryckning har Examensrådet och FARs styrelse justerat en del av de regler som kringgärdar prov III.

Obegränsat antal försök

Den viktigaste kompletteringen är att föreningens styrelse vid sitt sammanträde den 6 februari beslöt att godkänna Examensrådets förslag att antalet tentamensförsök ska vara obegränsat.

Examensrådets motivering för förändringen löd så här:

Vi menar att det inte finns något egentligt motiv för FAR att begränsa antalet tentamensförsök. Det ligger snarast i arbetsgivarens/den enskilda revisionsbyråns intresse att bevaka varje misslyckat provförsök och stimulera till eller avråda från ytterligare försök.

Begränsningen av antalet tentamensförsök orsakar administrativt merarbete och ställer stora krav på kontroll från IREVs sida. Dessa svårigheter kommer att tillta allt eftersom genomförda provtillfällen ökar.

Enligt vår uppfattning skulle ett avskaffande av begränsningsregel också kunna bidra till en minskning av den allmänna provstressen.

Andra ändringar kring tredje provet föreslogs också och här menade FARs styrelse att Examensrådet själva kunde besluta:

Längre skrivtid

Det gäller dels en förlängning av skrivtiden, som idag är 6 timmar (från 13.00 till 19.00).

Rådets förslag är att det ska bli två pass. Först 13.00–17.00 första dagen och sedan ett förmiddagspass 8.00–12.00 andra dagen.

Bakgrunden är att många klagat på tidspress och att man också menar att koncentrations- och prestationsförmågan sjunker vid ett så långt eftermiddagspass.

Ny godkännandenivå

Den andra förändringen gäller godkännandekraven, som ju varit föremål för en hel del diskussioner:

Här vill Examensrådet nu att det ska införas en ny godkännandenivå. Med nuvarande regler måste tentanden få 120 poäng (av 240) och får inte ha mer än högst en fråga till mindre än hälften rätt besvarad.

Rådet föreslår en andra godkännandenivå: 160 poäng och högst två frågor till mindre än hälften rätt besvarade.

Bakgrunden är att detta skulle kunna ta hand om fall där någon visat prov på goda kunskaper, men av någon anledning missat på två av frågorna.

I senaste provomgången fick 7 av 112 tentander 160 poäng eller mer (provet är svårt!) och av dessa hade ingen mer än en fråga underkänd.

Tidigare har det dock funnits enstaka fall som skulle räddats av den nya regeln. Med den längre skrivtiden tror man också att det blir fler som når upp över 160 poäng i fortsättningen.

De nya reglerna ska gälla fr.o.m. nästa prov som är i maj 1995.

Bengt Holmquist