Intervjuer: Pär Trehörning

För att kunna bli auktoriserad revisor och medlem i FAR, krävs 140 akademiska poäng i ekonomi, fem års yrkeserfarenhet och godkända prov. Auktorisationen utfärdas för närvarande av Kommerskollegium efter rekommendation av den byrå där revisorn är anställd.

Det var FAR som tog initiativ till provverksamheten eftersom föreningen vill ha någon form av revisorsexamen. Dessutom ingick det redan i EES-avtalet att svenska revisorer ska ha någon form av yrkesexamen.

Förutom det ovannämnda kravet uppfyller proven ytterligare två syften: att pröva om revisorn kan omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiskt handlande och att på ett så tidigt stadium som möjligt skilja ut de som uppenbarligen inte passar för yrket.

Därför ökar provens svårighetsgrad och framför allt det sista är inriktat på att pröva revisorns förmåga att analysera och sätta sig in i så verklighetsnära situationer som möjligt, allt under tidspress.

Prov ett genomförs efter det första praktikåret, prov två efter tre år och prov tre efter fem år. För att kunna gå vidare till prov två måste alla klara prov ett osv. De som misslyckas på prov tre har ytterligare två tillfällen att göra om provet.

Sedan proven infördes 1992 finns följande statistik över andelen godkända i procent:

År:

Första provet

Andra provet

Tredje provet

våren 1992

100

98

52

hösten 1992

98

59

53

våren 1993

100

77

43

hösten 1993

56

69

31

våren 1994

71

73

54

Det första provet tar upp revision, redovisning och skatt. Som framgår klarar med undantag för hösten 1993 alla eller nästan alla detta prov.

Det andra provet prövas revisorns färdigheter i mer avancerad redovisning, koncernredovisning och skatter. Här är andelen godkända lägre, men ändå klarar cirka två tredjedelar detta prov.

Problemen uppstår i det tredje och sista provet som självfallet räknas som det viktigaste. Under sex timmar ska revisorn svara på frågor om revision av t.ex. tillverkande företag, förvaltningsrevision, likvidationsfrågor, verksamhetsanalyser, budgetering, koncernbeskattning, företagsöverlåtelser, revisorns roll, etik m.m.

Provet är svårt och man får bara missa en enda fråga, annars är provet underkänt.

Och även om man får skriva om innebär detta att praktiktiden förlängs och en eventuell auktorisation försenas, eftersom proven bara genomförs två gånger per år.