Vi måste säkerställa kvaliteten, inte minst internationellt sett.

Det är ett vanligt argument när Balans talar med revisorer om proven under praktiktiden. Ingen vill att proven ska tas bort, däremot att stressen kring dem ska elimineras så långt det nu går.

Ulf Tidbeck är auktoriserad revisor på Price Waterhouse. Han tycker att det är tråkigt att vissa personer finner resultaten som nedslående. Han inser att det alltid är svårt att mäta förmågan till självständigt tänkande och analytisk skicklighet genom några frågor på ett papper. Men Ulf Tidbeck ser ingen annan utväg.

Värna om vår kvalitet

– Hur ska vi annars kunna värna om vår kvalitet, säger han. Den som inte klarar proven behöver i sig inte vara en dålig revisor, men trots allt handlar det om ett kunskapsprov som baseras på de kurser vi gått.

Överhuvudtaget tycker han att man inte ska överdramatisera de i vissa fall dåliga tentamensresultaten.

– Det här är ju en ganska ny verksamhet som vi måste anpassa, konstaterar han. Det gäller att hitta en form för proven som uppfattas som vettig av alla inblandade. Ett dåligt resultat kan dessutom bero på så mycket. Otur, en dålig dag eller stress.

Till det kommer att grundutbildningen inte är homogen och att olika högskolor har olika profil. Det kan i vissa fall ge genomslag i proven.

Ulf Tidbeck vill också varna nya revisorer för att glömma bort att revisorsyrket kräver en allmän kompetens.

– Det kan gå lite väl fort ibland att glida in i ett alltför smalt ämnesområde och förlora överblicken. Och det visar sig senast vid proven, och då kan det vara för sent. Men här har byrån ett stort ansvar att se till att den nyanställde ges en allsidig praktik. Och det är inte bara för provets skull utan för revisorns framtid.

Viktig vidareutbildning

Nu upphör ju inte utbildningen i och med att en revisorn blivit godkänd på sista provet. FARs rekommenderar en vidareutbildning på 120 timmar per år, varav 90 timmar i så kallad strukturerad utbildning. Det senare innebär att revisorn deltar i kurser och seminarier antingen som elev eller som föreläsare.

– Jag tycker att föreningens rekommendation är bra, förklarar Ulf Tidbeck. Vi måste helt enkelt följa med i alla förändringar som sker i vårt yrke. Det är inte minst viktigt när det gäller de internationella kontakterna. Vi förväntar oss att de kolleger som kommer till Sverige har hög professionell klass. Då ska de kunna ställa samma krav på oss.