Anders Holm på KPMG Bohlins förklarar att byrån gör egna prov för att förbereda revisorerna för de riktiga proven.

– Det är extra viktigt eftersom utbildningen på högskolenivå enligt min mening är alldeles för teoretisk och inte ger de blivande revisorerna tillräcklig förståelse och övning i det praktiska handlaget. Det ansvaret måste istället byråerna ta.

För Anders Holm är proven viktiga eftersom de – tillsammans med den teoretiska och praktiska utbildningen – förbereder den blivande revisorn inför den bistra verkligheten.

– Det skulle vara felaktigt både mot den enskilde revisorn och mot våra klienter att släppa ut yrkesmän och yrkeskvinnor som inte åtminstone fått pröva på hur komplicerat det ofta är där ute.

Men det kräver bättre chefsutbildning på byråerna och att provens innehåll och sammansättning ständigt ses över.

Koppla teori och praktik

– Syftet med både praktiken och proven är att lära revisorn att koppla ihop de teoretiska kunskaperna med praktiskt handlande, konstaterar Anders Holm. På många byråer fungerar det säkerligen bra, men generellt sett talar erfarenheterna för att byråerna borde lägga mer tid och kraft på bra handledning.

Ibland kan det finnas bristande mognad hos den egna individen, vilket då byrån måste hjälpa till med.

– Men man kan inte skylla allt på byrån, förklarar han. Jag tror att en bra revisor blir den som tillgodogör sig den teoretiska utbildningen och handledningen på byrån och som sedan tar ett stort ansvar och hela tiden håller sig á jour med utvecklingen.

Om man arbetar så, från den enskilde revisorn tillsammans med byrån, då undviker man stressituationer inför proven.

– Sedan kan alla ha en dålig dag eller råka ut för en i deras ögon sträng bedömning. Men det får vi leva med, säger Anders Holm. Alla får dessutom fler än en chans att göra proven.