Mitt intryck är att revisorer i allmänhet är mycket aktiva i att utveckla sig i sitt yrke.

Det säger Anders Lundberg, VD på IREV, Institutet för Revisorsutbildning. Företaget ägs av FAR och SRS (Svenska Revisorsamfundet) och bildades för drygt tio år sedan för att ge en heltäckande utbildning inom det ekonomiska kompetensområdet.

IREV arbetar i konkurrens även om det inte finns så många företag som sysslar med kompetensutveckling av revisorer.

En annan av IREVs uppgifter är att administrera de tre revisorsproven.

– FAR är vår uppdragsgivare, betonar Anders Lundberg. Det är FAR som är ansvarigt för provens innehåll, sammansättning och rättning. Vi ser till att de blir genomförda.

54.000 utbildningstimmar

IREV inriktar sin verksamhet på schemalagd utbildning, aktualitetsdagar och i mindre utsträckning företagsinterna kurser. Ca 100-talet lärare ger varje år 54.000 utbildningstimmar till närmare 3.500 deltagare varav ca 2.000 från revisionsbranschen.

Den schemalagda utbildningen som den enskilde revisorn kan genomgå under sin yrkesverksamma period innehåller revision, redovisning, ekonomisk styrning och analys, skatter, juridik, kommunikation och ledning.

Aktualitetskurserna tar, som framgår av namnet, upp ny lagstiftning som exempelvis nya EU-momsen, ny skattelagstiftning, eller ny Årsredovisningslagstiftning.

Kurstiderna varierar från en dag upp till en vecka. Föreläsarna är ofta högt kvalificerade revisorer.

Lärare från branschen

– Vi har alltid lärare från den egna branschen, ibland tillsammans med någon som arbetar praktiskt inom det område kursen gäller, förklarar Anders Lundberg. På kurserna om ny lagstiftning kompletterar vi dessutom med en person från lagstiftningsområdet, ofta sekreteraren i den utredning som lagt fram lagförslaget.

Trenden för utbildning är på uppåtgående.

– Det verkar som om optimismen ökat bland våra kunder, avslutar Anders Lundberg.

– Vi märker nu en ökning med ca 10 procent, mera på områdena skatt och redovisning.

Uppsala första kommunen

IREV har dessutom tagit steget in på en ny marknad när man fått flera olika uppdrag från Uppsala kommun.

I decentraliseringarnas spår har behovet av kunskaper ökat och IREV har nyligen genomfört en utbildning av omkring 90 ekonomer på den s.k. utförarsidan.

Det är nämligen viktigt att ekonomiarbetet kvalitetssäkras sedan det lagts ut på olika enheter och bort från den tidigare centrala administrationen.

Som en följd av denna första utbildningsbeställning fann man även på kommunens beställarsida att det behövdes mer utbildning. Här gällde det ca 30 personer.

De svåra momsfrågorna tas också upp i ytterligare en utbildning.

Fler kontakter

För IREV är det naturligtvis mycket intressant att ha kommit in på denna nya kommunala marknad och nu har man kontakter med fler tänkbara kunder – med det stora Uppsalauppdraget som referens.

– Men även om vi hoppas och tror på fler kommuner som kunder är det viktigaste för oss att den här utvecklingen kan ge oss fler deltagare i vår ordinarie utbildning, den som trots allt är och förblir vår kärnverksamhet, säger Anders Lundberg.