Miljörevision är naturligtvis inget enkelt och entydigt begrepp. Men det är inte heller så kontroversiellt och omtvistat som det det var bara för fyra år sedan, då jag tillträdde som chefredaktör. Då var FAR ännu inte helt redo att ta den diskussionen, några menade också att ämnet var ointressant. Nu har det ändrat sig på den punkten och därför är det också naturligt att Balans tar upp det ämne som sedan länge hör till det mest efterfrågade i våra telefoner.

Man kan invända att miljörevisionen inte är någon revision i den ordets mening som FAR gärna vill hålla fast vid.

Men den skadan är redan skedd. Här och utomlands (där mycket mer redan har hänt). Det kontrollarbete och de konsekvensanalyser som görs kallas ofta för just revision.

De traditionella revisionsbyråerna har också börjat formera sig, även om tekniker och miljöexperter kan mena att det är lite av ordets makt över tanken att låta pengarevisorerna komma in på miljöområdet. Hur reviren slutligen ska delas återstår väl att se.

Balans vill med detta temanummer bidra något till att den svenska debatten kan fortsätta, här finns mycket för både revisorer och andra företagsekonomer att ta ställning till.

Både i sin yrkesroll och som vanliga medborgare.

Bengt Holmquist