En av de revisionsbyråer som satsar på att arbeta med miljöredovisning och miljörevision är Deloitte & Touche. Internationellt har utvecklingen pågått sedan 1990 när den kanadensiska delen av revisionsbyrån tillsammans med International Institute for Sustainable Development tog fram en studie som hette ”Business Strategy for Sustainable Development – Leadership and Accountability”.

I Sverige inledde byrån satsningarna på miljöområdet 1993 att kartlägga de svenska börsbolagens rapportering.

Det väckte en viss uppmärksamhet. Det var ett ämne som man inte i första hand väntade sig att revisorer skulle blanda sig i.

Parallellt startade Deloitte & Touche tillsammans med organisationen European Green Table ett arbete för att få fram ett angreppssätt för att mäta företagens insatser på miljöområdet.

Under 1993 beslöts att konsultadelningen på byrån skulle ta upp miljöfrågorna som en del av sitt affärsområde. Nu arbetar auktor revisor Ulf Zettervall med att implementera miljökompetensen på affärsområdet revision inom Deloitte & Touche. Och ett internt utvecklingsarbete har inletts för att öka kompetensen på området.

Islossning på väg

Hur har det gått?

– Det har väl varit lite trögt i början, säger Ulf Zettervall. Men nu tror jag att de allra flesta är överens om att det här är ett område där vi måste vara med. Inte minst för att ta tillvara våra kunders intressen. En ordentlig islossning på området är på väg. Intresset är stort, framför allt bland medelålders och yngre revisorer. Jag förväntar mig också att FAR kommer att engagera sig i denna utveckling.

Hurdå?

– Den europeiska revisorsorganisationen FEE har genom ett särskilt utskott klart deklarerat sin uppfattning om hur revisorsorganisationerna i respektive land bör förhålla sig till miljöfrågorna. Jag förväntar mig att FAR ställer sig positivt till en utveckling inom miljöområdet bl.a. för att stärka revisorernas ställning på marknaden men även för att därigenom påskynda miljöfrågans utveckling. Visst är miljöfrågorna nya för svenska revisorer och i jämförelse med ett antal andra länder ligger vi fortfarande efter.

FEE hade för en tid sedan ett möte om miljöredovisning och miljörevision i Köpenhamn. Och det var inte bara organisationsrepresentanter som var där. Ulf Zettervall åkte också dit, som byråansvarig för affärsområde revision:

– Vi måste följa händelseutvecklingen. Vi vet fortfarande inte så mycket om vad andra gör. Under mina snart 30 år i branschen tror jag inte det någon gång tidigare kommit upp ett så starkt och intressant problemområde som miljöredovisning och miljörevision. De har talats om social redovisning, inflationsredovisning och annat som blivit riktiga floppar. Men det här är något som folk har förstått. Miljöfrågorna är numera en parameter i konkurrensen inom näringslivet och måhända även inom offentlig förvaltning. Precis som pris och kvalitet.

Civilingenjörer

Ulf Zettervall berättar att Deloitte & Touche nu har implementerat en nordisk samordning av resurserna på miljöområdet. Tillsammans med Norge och Danmark har man nu 15–20 medarbetare på området.

– Bland dem finns civilingenjörer, kemister och folk med annan bakgrund som tidigare varit ganska främmande i vår verksamhet.

Ulf Zettervall är inte främmande för att några revisionsbyråer kommer att åta sig uppdrag som ackrediterade miljökontrollanter.

– Vi jobbar själva i den riktningen. Ett av motiven är att vi revisorer besitter en kompetens inom revision som också kommer att behövas i en revisionsgrupp på miljöområdet. Men vi kommer inte att kunna vara miljökontrollanter i de bolag där vi själva har vanliga revisionsuppdrag.

Orörd mark

Kan det blir problem med oberoendet?

– Det finns så mycket orörd mark på det här området. Det kommer att finnas problem i början, tror jag. Men redan nu kan man se att miljöfrågorna för oss revisorer kommer att ha bärighet på både förvaltningsrevision, internkontroll och extern rapportering. Det finns ju miljörevisorer anställda på en hel del företag. De rapporterar till VD och vi får betrakta dem som internrevisorer.

Förvaltningsrevision

Företagsledningen bygger som en del av sin internrevision upp en internkontroll på miljösidan. Hela det systemet ska vi granska inom ramen för den vanliga förvaltningsrevisionen.

Så du menar att man som auktoriserad revisor inte behöver sikta in sig på särskilda miljörevisionsuppdrag – man kommer ändå att få mer att göra med miljöfrågor inom förvaltningsrevisionen?

– Ja, jag tycker nog det. Och det är inget konstigt med det. Men det är ett otroligt stort område.

Det kan bli kännbart för företagen att slarva med miljön både med avseende på onödiga merkostnader men även i form av uteblivna intäkter – och det finns därför starka skäl att ingripa även i den gamla vanliga revisorsrollen, eller hur?

– En viss marknadsanpassning skulle kunna sägas bli nödvändig.

Ser om sitt hus

Deloitte & Touche har dragit igång en del kursverksamhet på miljöområdet.

Därutöver har byrån påbörjat en miljöutredning för att kunna ta fram ett program för egna miljöförbättringar på Stockholms- och Kalmarkontoren.

– Det kan handla om ganska banala saker, säger Ulf Zettervall. T.ex. våra datorer som står på hela dagarna. Detta är inte en kostnadsfråga utan en resursförbrukningsfråga i första hand. Besparingen av energi är viktigare än den i kronor. Det stora i miljöfrågan är att ingen sak egentligen är så liten att man kan strunta i den. Och man ska inte heller avstå från en miljöförbättrande åtgärd bara för att ingen annan gjort något åt saken förut. Ska vi gå ut och sälja kvalitet på miljöområdet måste vi också se om vårt eget hus.

– Att vissa revisorer upplever sig sakna kompetens att arbeta med miljöfrågor är inget skäl att inte engagera sig, menar Ulf Zettervall. Tvärtom, vi måste se till att vi bygger upp kompetens för att kunna utföra en heltäckande revision och kunna lämna annan service inom miljöområdet.

Inge Wennberg