Pärmarna finns kvar i hyllorna i bakgrunden på bilderna. Och det produceras fortfarande böcker, det ser man också tydligt. Men fler och fler av de författare och intervjupersoner som avbildas i Balans har de senaste åren också haft datorer på bordet, undan för undan allt mindre till formatet och allt större till innehållet.

Nu står där också små CD-spelare på skrivborden (om de inte är inbyggda i datorn).

Marknaden har alltså kommit igång och den utvecklas snabbt. Ett mönster upprepar sig, men det går fortare för varje gång: En nyhet presenteras av tillverkaren, det verkar utopiskt, fantastiskt, jättedyrt. Man hör sedan inget på ett tag. Så är plötsligt den f.d. nyheten på plats på mångas bord – och den som ingen har känner sig lika plötsligt akterseglad.

Så var det med persondatorn, med fax, med modem, med CD-skivan (jo, den visades upp första gången för ganska länge sedan) och så blir det naturligtvis med de ”multi-media” som nu blixtrar förbi på demonstrationer med skojiga ljud och rörliga bilder.

Ofta nog kan dessa innovationer förefalla att vara en teknik som letar efter en marknad, ett användningsområde. (Hur många behöver t.ex. egentligen ”surfa” på datanätet?)

Ibland kommer de som en befriare. Det är lättare att sudda och ändra tills det stämmer på en persondator än det var med den gamla gröna Haldan. Och den nya tekniken räknar fortare än vad de flesta kunde göra för hand.

Hur är det med CD-ROM? Det är ju inte länge sedan många av oss trodde att CD var en skylt på diplomatbilar. Rom var en stad i Italien eller något man kunde blanda med Coca-Cola på studentfester.

Nu vet allt fler att det är en Compact Disc som använder Read Only Memory.

Men används den? Och i så fall hur?

Balans har frågat några användare – revisorer och andra – hur de har det med den nya tekniken. Om de nya CD-skivorna, där förlagen (med en än så länge påtagligt tids- och arbetskrävande teknik) lagt in lagtexter, tidskriftsårgångar, förordningar, ekonomifakta, rättsfall och allt det andra, också används i det dagliga arbetet. Om man tror att detta är framtidens teknik eller bara en hållplats på vägen mot något annat.

Hur några svarade framgår av de följande sidorna.

Vi ger också en liten översikt över några av de CD-skivor som nu marknadsförs. FAR CD (där även detta reportage så småningom kommer att återfinnas) är en av dem.

Göran Kjellén, godkänd revisor: ”Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att slå på datorn.”

Som revisorer är vår huvuduppgift att informera. Vi ska ju på ett legalt sätt omforma ekonomisk information till en bild som återger företagets ställning för omvärlden på ett rättvisande och begriplig sätt. Och jag hävdar bestämt att ju bättre informatörer vi är, ju bättre revisorer. Därför borde vi i betydligt högre grad än i dag utnyttja de möjligheter modern informationsteknologi ger.

Det säger Göran Kjellén, VD och ägare till Kjellén Revision i Göteborg, en revisionsbyrå med sju anställda där Göran Kjellén själv är den ende godkände revisorn.

Göran Kjellén är en av föregångarna när det gäller att utnyttja datorn i revisorsarbetet.

– Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att slå på datorn och i dag skriver jag hellre meddelanden på datorn och sänder via modem till mottagaren, än jag ringer upp och talar i telefon. Fördelarna är flera: det är bekvämare, du skriver när ämnet är aktuellt för dig och blir på så vis mer distinkt.

Att göra en revision i dag handlar också i hög grad om att arbeta med ett revisionsprogram i dator.

– Dagens revisionsprogram handlar inte heller om att fylla i checklistor, utan kräver ständiga överväganden och utredningar, säger Göran Kjellén. Och det är ju detta som skapar det mervärde som en revision ska innehålla.

Tolka lagtext

Personligen arbetar Göran Kjellén mycket med konkursutredningar vilket i hög grad handlar om att tolka lagtext.

– När jag jobbar med sådana PM har jag lagtexten tillgänglig i datorn på Fritzes CD-Lag. Den stora finessen med det är att jag inte bara får upp lagtexten på skärmen, utan kan också obehindrat klippa och klistra in den ordagrant i mitt eget dokument.

Och det är alltså här som Göran Kjellén ser de stora fördelarna med CD-mediet – det tekniska möjligheterna att söka, klippa och klistra i materialet.

– Men söksystemet i de flesta CD-ROM är begränsat, anser Göran Kjellén. I många databaser inom Internet finns system där man genom att klicka på ett ord får information och hänvisningar, utan att gå ur programmet. Den sortens parallellreferens borde kunna utvecklas och förfinas även på CD.

Böckerna överlever

Göran Kjellén tror inte att den elektroniska informationstekniken kommer att ersätta böckerna.

– Typiskt för oss revisorer är att vi läser oerhört mycket och hämtar information från en mängd olika källor för att skapa en bild av exempelvis en ny lagstiftning. Och när det gäller att läsa långa texter, att bläddra eller att breda ut på ett bord för att jämföra flera texter är böcker och tidningar hittills oöverträffade.

CD-mediet som sådant anser Göran Kjellén ha en begränsad framtid.

– Snart kommer i stort sett alla revisorer arbeta via modem direkt in i olika databaser, säger han. En databas uppdateras ju ständigt. Med CD:n måste man vackert vänta på nästa utgåva och det begränsar användningen.

Som exempel på den begränsningen anger Göran Kjellén de procentsatser som gäller vid räntefördelning och som bland annat anges på FAR CD.

– De spelar stor roll när det gäller överväganden om insättning och uttag från handelsbolag och enskilda firmor. Under våren 1994 ändrade den borgerliga regeringen dessa räntesatser med kort varsel vilket gjorde att de angivelser som fanns på CD:n blev felaktiga.

Då uppdaterades CD:n dessutom bara en gång i kvartalet.

– Nu sker det visserligen tio gånger om året, men jag anser ändå att man måste vara mycket försiktig med vilka fakta man har med på ett så förhållandevis långsamt medium som en CD-skiva. Som användare är det lätt att låta sig luras.

Göran Strandberg, ekonomichef: ”Allt man får på papper från FAR borde finnas med på CD:n.”

Personligen tycker jag det är suveränt att ha all denna information så lättillgänglig på datorn som FAR CD ger, säger Göran Strandberg, ekonomichef på Lunds Energi.

Göran Strandberg arbetar oftast med spreadsheets på sin dator, som han numera alltid har påslagen på jobbet.

– Jag skaffade mig FAR CD när den kom och nu när utgivningen blivit tätare säger jag förmodligen upp FARs nyhetsbrev. Jag är ju inte revisor själv, men för mig är det nödvändigt att följa den debatt som pågår inom området och det gör jag bekvämt med CD:n.

Oftast använder Göran Strandberg FAR CD för att ta fram aktuell information om t.e.x konsumentprisindex, traktamenten, proppar och domar.

– Egentligen skulle jag vilja ha mer information. Allt man får på papper från FAR borde finnas med på CD:n.

Göran Strandberg kan förstå att revisorerna uppskattar FAR CD.

– Tänk bara att slippa bära omkring på samlingsvolymen, ändringarna i god redovisningssed, och så vidare – för att inte tala om hur lätt det är att hitta det man söker på CD:n.

Göran Strandberg skaffade sig CD-spelare explicit för att kunna utnyttja FAR CD.

– Men jag måste erkänna att det också händer att jag slänger på en musik-CD då och då, säger han.

Johan Salin, skattekonsult KPMG Bohlins: ”Idag är det helt enkelt nödvändigt att ta modern informationsteknik till hjälp för att hitta.”

När du utreder skattefrågor är du beroende av gällande rätt, som består dels av lagtext, dels av praxis och doktrin, förklarar Johan Salin, skattekonsult på KPMG Bohlins i Stockholm.

Volymen av detta material växer snabbt år från år.

– I dag är det helt enkelt nödvändigt att ta modern informationsteknik till hjälp för att hitta i all denna information, säger Johan Salin.

Nu finns det också CD-ROM som dels innehåller gällande lagar och förordningar, som Fritzes CD-Lag, dels innehåller ett urval skattemål som avgjorts i Regeringsrätten eller i Högsta domstolen de senaste åren, som Fritzes CD-Skatt – tidigare Beyronds CD-Skatt.

Det påstås att dessa CD-skivor håller på att revolutionera juridiken – hittills har klienten alltid fått uppsöka juristen eftersom ingen kunde begära att man ska släpa runt Sveriges Rikes Lag på stan. Men utrustad med en bärbar dator och en CD-skiva blir förhållandet helt annorlunda.

– På KPMG Bohlins använder vi oss av CD-ROM i Macintosh-miljö, vilket för närvarande begränsar urvalet en smula, berättar Johan Salin.

Fritzes har ännu inte givit ut CD-Skatt på MAC-kompatibla skivor, så Johan Salin använder fortfarande Beyronds utgåva som börjar bli litet ålderstigen i dessa sammanhang.

– Men med den nya generationens Macintosh som vi nu håller på att införskaffa, kan vi köra PC-kompatibel CD närmast obehindrat.

Mest för att slå upp rättsfall

Johan Salin använder alltså CD-Skatt i första hand för att slå upp rättsfall. Skivan innehåller också tillämpliga lagtexter, men här föredrar han att använda lagboken.

– Det går snabbare – min yrkeskunskap går trots allt ut på att hitta i lagboken.

Men när det gäller lagutrymmen som Johan Salin inte är så välbekant med, är det dock enklare att söka på datorn. Ytterligare en anledning till att han hellre slår upp lagtexter i lagboken än på dator, kan vara att Johan Salin sällan utnyttjar datorns klipp och klistra-teknik som så många lovordar.

– Förr när revisionsbyråer gjorde skatteutredningar, citerade vi ofta hela paragrafer ordagrant, förklarar han.

– Men kunderna fann det svårt att läsa och begripa dessa ständiga lagcitat. Numera anger vi oftast vilket lagutrymme som är tillämpligt, och beskriver sedan innehållet i mer lättbegriplig form.

Avvaktande

När det gäller FAR CD är Johan Salin något avvaktande.

– Än så länge innehåller den inte tillräckligt mycket av det äldre material jag ibland använder mig av, men uppfyller redaktionen de ambitioner man har under 1995 kommer FAR CD att bli mycket användbar även för oss skattekonsulter.

Eva Wimmerstedt, auktoriserad revisor: ”För mig är det helt självklart att CD-tekniken gör mig till en bättre revisor.”

För mig är det helt självklart att CD-tekniken gör mig till en bättre revisor, säger Eva Wimmerstedt, auktoriserad revisor ÉCRI revision AB i Göteborg. CD:n har ersatt alla FARs volymer som jag knappast använder längre.

Den stora fördelen med FAR CD enligt Eva Wimmerstedt är att man kan se när den senaste förändringen skett inom ett visst område.

– Det händer ju så oerhört mycket inom lagar och förordningar så det är viktigt att man lätt och snabbt kan få fram uppgifter om vad det är som gäller idag och när förändring skett.

– Fortfarande har jag lite svårt att söka, jag får upp sådana enorma mängder referenser vid varje sökning, men det beror troligen på att jag inte begränsar mina definitioner tillräckligt. Till slut hittar jag ändå alltid det jag söker. FAR CD är helt enkelt ett suveränt hjälpmedel.

– Jag använder mig fortfarande av mer traditionella hjälpmedel, böcker och annat, samt övrig databuren information, tillägger Eva Wimmerstedt.

– Men FAR CD har snabbt blivit mitt bästa hjälpmedel för att kunna göra riktiga bedömningar och ge korrekta råd!

Bengt Holmquist