Lars-Olle Larsson, tidigare miljöchef vid Posten, har blivit miljökonsult vid KPMG Bohlins. Där håller han på att bygga upp en avdelning som ska heta Environmental Advisors.

Detta är ännu ett tecken på att den svenska revisionsbranschen börjar ta tag i miljöfrågorna. Internationellt sett har man inte legat i framkanten.

Lars-Olle Larsson behöver bara se på hur mycket som gjorts inom själva KPMG-federationen i andra länder.

I Holland har KPMG ett 30-tal seniorkonsulter på miljösidan. Man har ett Environment Management Systems Verification Test (miljöledningsverifieringstest) som hittills använts i 100-tals företag i närmare i tio år. Lika tjock som den holländska A4-pärmen om detta är den danska miljömanualen från KPMG Jespersen. KPMG Finland visar upp en doktorsavhandling på miljötemat.

När EU-kommissionen skulle ha fram en guide för att implementera EMAS (det nya systemet för miljöstyrning och miljörevision) så gick uppdraget till KPMG i London och Haag. På Nya Zeeland har KPMG börjat ge ut en Environment Bulletin. Och så vidare.

Sverige har mycket att hämta in.

ISO 14000

– Men vi ska ändå inte glömma att vi lever i ett land där man varit duktig på industriell miljöanpassning och förebyggande miljöskydd, säger Lars-Olle Larsson. Så förutsättningarna är goda. Men vi har ännu inte tagit riktigt tag i den systematik och arbetsmetodik som finns i miljöledningssystem. Nu måste detta börja organiseras, om företagen långsiktigt ska kunna bedriva ett trovärdigt miljöarbete. Det kräver ett starkt engagemang från företagsledningarnas sida. De måste börja med en inventering, etablera en nivå på miljöarbetet, göra klara policyuttalanden med inriktning på internationella miljöstyrningssystem som EMAS och den kommande miljöstandarden ISO 14000.

Några större företag har redan tagit de strategiska besluten så att när ISO 14000 kommer ska de redan ha implementerat standarden.

Ett sådant företag är ABB. Kurt Henriksson från ABB:s miljöavdelning är ordförande i den svenska grupp som arbetar med ISO:s miljöledningssystem. Lars-Olle Larsson är också med i den gruppen.

Miljö och management

Lars-Olle Larsson ser miljö och management som sitt kompetensområde:

– Detta rymmer oerhört mycket. Det jag tror mig främst kunna tillföra är strukturellt och strategiskt tänkande.

Och då kommer man in på miljöledningssystem (Environmental Management Systems, EMS). De som finns nu utgår främst från brittisk standard liksom också ISO 14000 gör. Också EMAS är ett strukturellt barn av brittisk standard även om det finns en del skillnader. EMAS kräver t.ex. publik information men det gör inte ISO på nuvarande stadium.

Ett invecklat problem är att det i dag inte finns någon som helst entydig standard för miljöredovisning. Det finns ingen given mall.

Däremot finns det minst ett trettiotal Europa- eller världsomspännande organisationer som har fastställt riktlinjer för miljörapportering. Listan över alla dessa organisationer visar att intresset är stort men pekar inte så tydligt på vilken väg man ska välja.

– Miljöredovisning är med andra ord ett jättelikt utvecklingsområde, säger Lars-Olle Larsson. Miljöredovisning, miljörapportering och miljöbeslut är ännu inte ens i närheten av den mognad som den ekonomiska redovisningen har. Det bör man ha i minnet.

Ökad förståelse

Men Lars-Olle Larsson tror också på en alltmer ökad förståelse för miljöredovisning och miljörevision bland de auktoriserade revisorer som han numera rör sig bland.

– En revisor finns där också för att verifiera företagets värde. Och man kan t.ex. vara revisor i ett företag som köpt på sig en verksamhet på en mark som har en miljöskuld. Det kan t.ex. banken vilja veta när den ska ge krediter. Man måste ha koll på läget. Det var ungefär så miljörevision i teknisk mening växte fram i USA – företagen skulle klara myndigheternas krav på sin industrimark. Sedan har det smugit in sig en väldig massa sorters revision i miljörevisionen.

Etisk miljörevision?

Nu talar man t.ex. om etiska miljörevisioner.

– Där är man möjligen ganska långt borta från den auktoriserade revisorns vardag. Jag tror inte att den auktoriserade revisorn har anledning att kompetensmässigt täcka området miljömanagement som helhet. Men icke förty finns det ett gränsland med viss överlappning.

– I revisorns roll som rådgivare gäller det också att ligga i framkanten för att kunna vara en bra samtalspartner, säger Lars-Olle Larsson. Rådgivaren måste vara påläst – måste kunna säga till om att företaget saknar nivåetablering och policy i miljöarbetet. Och kanske påminna om att konkurrenterna har nått längre.

Varför lämnade du ett intressant jobb som miljöchef på Posten?

– Det hade jag inte gjort om KPMG Bohlins sett kortsiktigt på det här. Men här ser man miljörådgivningen som en nödvändig del i den framtida kompetensen. Sedan spelar vi naturligtvis på samma plan som alla andra: marknaden bestämmer utvecklingen. Det är mitt jobb att kommunicera detta och se om det finns marknad för det här nu.

Miljöledningssystem

Har ni tänkt anställa personal som kan bli miljökontrollanter enligt EMAS?

– Inom KPMG internationellt finns en ”KPMG Certification”. Det innebär att man certifierar företag mot den brittiska miljöstandarden. När ISO 14000 kommer avser KPMG att arbeta också med certifiering mot ISO 14000. Internationellt arbetar man också på att kunna bli miljökontrollanter enligt EMAS.

Men så blir det inte i Sverige, inte än:

– Vi har bedömt att marknaden just nu finns i att etablera och implementera miljöledningssystem, i att bidra med kompetens i miljöredovisning och miljökommunikation för att säkerställa att företag så småningom kan verifieras mot EMAS och certifieras mot ISO.

När det blir aktuellt med miljöverifiering/certifiering för KPMG Bohlins så blir det inte inom Lars-Olle Larssons avdelning. Det skulle bli svårt med oberoendet i så fall. Det utesluter inte att KPMG Bohlins kan välja att bygga upp ett särskilt bolag kring certifiering och verifiering. Men det är inte aktuellt nu.

– Det kommer för övrigt att bli svårt i början att få tag i personer som lämpar sig som miljökontrollanter. De som i dag har den unika kompetens som behövs är ganska kvickt räknade.

Vid vägs ände

– Det kan tyckas att det finns många luddigheter i miljöarbetet, säger Lars-Olle Larsson. Och det finns en komplexitet utan like. Men helt klart är att vi måste förändra mönstret i hela samhället. Vi håller på att bli tio miljarder människor på jorden. Det finns inte en politiker som vill säga att tredje världen inte skulle ha rätt till samma prylsamhälle som vi.

Vi kan få ett gigantiskt avfallsberg, stora utsläpp till mark och vatten. Men världen tål inte mer nu. Vi har kommit till vägs ände. Fortsätter vi så föröder vi livsvillkoren för alla.

Sjätte yrket

Lars-Olle Larsson, 44, är inne på sitt sjätte yrke och sin sjätte arbetsgivare. Han har varit folkskollärare, marknadschef i ett postorderföretag, VD i ett storköksföretag, informationsdirektör i Domänverket samt informationsdirektör och senare miljöchef vid Posten.

Han är skåning och bor i Falun. Han var med om att starta yrkesföreningen Näringslivets Miljöchefer men har avgått från styrelsen där. Det är inte förenligt med hans nya konsultroll att sitta kvar på den posten.

Lars-Olle Larsson är med i den svenska grupp som arbetar med ISO:s miljöledningssystem som ska ingå i ISO 14000.

FAKTARUTA

Vad är ISO 14000?

ISO 14000 är arbetsnamnet på de miljöstandarder som håller på att utvecklas av ISO. Den första delarna blir miljöledningssystem och miljörevision. De väntas bli klara nästa år. Senare kommer andra delar, t.ex. miljömärkning, livscykelanalys och miljöprestanda.

ISO 14000 läggs upp på samma sätt som ISO 9000. Företagen anger en ambitionsnivå och lovar att hålla den. Sedan gör man täta återkommande revisioner och arbetar vidare i syfte att hela tiden bli bättre. Revisionsrapporterna är inte offentliga.

Vad är EMAS?

EMAS, Eco-management and Audit Scheme, är ett system för att på frivillig basis förbättra industrins miljöarbete. Företag som ansluter anläggningar till EMAS ska ha en miljöpolicy, göra en miljöutredning av anläggningen, införa ett miljöprogram och ett miljöstyrningssystem, göra miljörevisioner av anläggningen och skriva en miljöredovisning. Allt detta ska granskas av en ackrediterad miljökontrollant.

Den godkända miljöredovisningen ska skickas till AB Svenska Miljöstyrningsrådet för registrering. Den ska spridas till allmänheten.

Svenska Miljöstyrningsrådet är ett bolag som regeringen bildat tillsammans med Industriförbundet och Kommunförbundet. Bolaget ska sköta registreringen av anläggningar i EMAS-systemet.

Styrelsen för teknisk ackreditering, Swedac, ska ackreditera och ha tillsyn över miljökontrollanterna.

Inge Wennberg