Förseningsavgifterna är utan tvivel ett stort stöd i vårt arbete. Tack vare dem får vi FAR på kunderna så att de lämnar in handlingarna i tid. Men det hindrar inte att det fortfarande är snärjigt i juli månad eftersom många bolag har kalenderår som räkenskapsår.

Så kommenterar redovisningskonsult Tony Svensson de nya reglerna för årsredovisningar till Patent- och Registreringsverket (PRV Bolag).

Tony Svensson är sedan 1972 chef för AB Södermalms redovisningsbyrå med åtta anställda. Byrån har cirka 300 kunder i olika branscher som bedriver sina rörelser i olika bolagsformer.

– Ofta vänder kunderna sig till oss när de vill diskutera en affär, en skatteplanering eller något liknande. Många av klienterna träffar inte ens sin revisor. Det är bara när det uppstår problem som vi kan ordna ett möte mellan kunden och revisorn.

Samtidigt erkänner Tony Svensson att kunden har mer respekt för sin revisor än för byrån.

– Det verkar som om revisorns ord väger tyngre än våra, även när vi och revisorn har samma uppfattning, konstaterar han.

Avgiften motiverar kunden

Den nya förseningsavgiften är alltså till hjälp för Tony Svensson och hans byrå. Personalen där måste hela tiden tänka sju månader före kunden, det vill säga utgå från när årsredovisningen ska vara inne hos PRV och sedan räkna bakåt.

– Förseningsavgiften motiverar kunden att komma in med handlingarna i tid. För oss handlar det inte bara om att göra bokföringen, utan också att se till att alla handlingar finns med, att årsredovisningen är korrekt, att deklarationen görs, att kalla revisorn, att se till att bolagstämmoprotokoll upprättas och så vidare.

De nya reglerna har också medfört att det inte längre är möjligt att ge personalen lång sammanhängande semester i juli.

– Tidigare kunde personalen ta två–tre veckor ledigt i juli och så kunde vi under hösten ta hand om de företag som låg efter med redovisningen, förklarar Tony Svensson. Men det går inte längre eftersom aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår måste ha skickat in sina årsredovisningar till PRV före juli månads utgång. Annars får de förseningsavgift.

Överhuvudtaget är arbetsbelastningen hög på byrån från mitten av januari, kulminerar i mars–april och planar ut under juli månad.

Många befintliga kunder har kalenderår som räkenskapsår. Därför föreslår Tony Svensson den som vill bilda nytt bolag att välja räkenskapsår som slutar 30 juni eller 31 augusti.

– Då hinner vi lättare med och kan ge bättre service.

De flesta vill höja

En annan stor arbetsuppgift är för närvarande att ge stöd och råd för aktiebolag som har aktiekapital under 100 000 kronor.

– De flesta av våra kunder vill höja kapitalet till den nya gränsen. Det bästa sättet är att skatta fram nytt aktiekapital genom att göra fondemission. Men det kräver en del förberedelser och diskussioner mellan oss och kunden.

I de allra flesta fall förordar Tony Svensson ägarna att höja aktiekapitalet istället för att ombilda rörelsen till exempelvis enskild firma.

– Man ska ha klara gränser mellan å ena sidan bolagets och å andra sidan familjemedlemmarnas egna ekonomi. Det finns stora fördelar med det, inte minst i familjebolag. Först då kan man verkligen skilja mellan vad som är bolagets status och den egna privatekonomin.

Men, tillägger Tony Svensson, det kräver att man verkligen tror på sin verksamhet. I annat fall ska man avveckla.

Allt mer tid till utbildning

Nästa år har Tony Svensson arbetat i branschen i 25 år. Men han har aldrig varit med om så många förändringar som under de senaste fem åren.

– Jag får lägga ner alltmer tid till vidareutbildning, dels för min egen skull, dels för att kunna informera min personal, förklarar han. Framför allt gäller det inom skatteområdet där jag hellre anlitar privata konsulter för utbildningen än skattemyndigheterna som sällan har svar på mina frågor.

Den senaste stora skatteomläggningen har också gjort det svårare att skatteplanera.

– Det var väl ett av syftena med skatteomläggningen, men det påverkar också investeringsviljan och möjligheterna att överhuvudtaget planera för företagets framtid, avslutar Tony Svensson.

Pär Trehörning