Styrelsen för FARs Västra Krets beslöt i våras att gå ut med en enkät till kretsens medlemmar för att få en uppfattning om hur medlemmarna vill att kretsens verksamhet skall se ut. Vi har vid ett flertal tillfällen förvånats av att trots intressanta programinslag har alldeles för få medlemmar deltagit. Därför har vi ifrågasatt om vi skall fortsätta arrangera dessa träffar och möten när intresset inte är större. Andelen närvarande medlemmar brukar normalt röra sig om ca 10–15% av medlemmarna.

Västra kretsen består av 296 medlemmar varav 270, eller 91%, arbetar i vad vi definierat som Göteborgsområdet, det vill säga Göteborg, Kungsbacka, Alingsås och Stenungsund. 175 av kretsens medlemmar eller ungefär 59% arbetar på en av de tre största byråerna och av kretsens 296 medlemmar är 63 stycken kvinnor vilket motsvarar ca 21%.

När svaren sammanställdes hade 153 svar inkommit vilket motsvarar 52% av medlemmarna. Av inlämnade svar var fördelningen mellan revisorer som arbetar på någon av de tre största byråerna och revisorer som är verksamma på mindre byråer jämnt fördelad.

På frågan om hur ofta man deltager i kretsverksamheten svarade 19 revisorer att de regelbundet kommer på kretsmöten, 80 revisorer att de deltager någon gång då och då och 52 revisorer att de aldrig varit med på ett kretsarrangemang.

Anledningen att man deltager är framför allt att ett intressant ämne behandlas men också att det är ett bra tillfälle att träffa kolleger. Av de som svarat att de ville träffa kolleger kom övervägande delen från de stora byråerna.

Klart framgick också att revisorer har svårt att få tiden att räcka till och att kretsaktiviteter inte prioriteras.

I Västra Kretsen föreslogs att kretsmöten helst bör hållas på tisdagar kl 18.00 och pågå i ca två timmar. Lättast att komma ifrån har medlemmarna i september, oktober och november men även maj, augusti och december är bra månader. Man ansåg vidare att kretsaktiviteter och kretsmöten bör arrangeras upp till fyra gånger per år.

Våra inbjudningar brukar komma ca två veckor före aktiviteten och det anser medlemmarna vara i lagom god tid.

På frågan om ämnesval är det framförallt revisorsfrågor och ämnen som knyter an till revision och redovisning i praktiken som medlemmarna vill lyssna till och diskutera.

Av de som svarat på frågan om kretsen bör vara ett forum för diskussioner och synpunkter som därefter framföres till FARs styrelse ansåg 74% av medlemmarna att så bör det vara. Av dessa 98 revisorer är 59 stycken verksamma i någon av de tre stora byråerna.

Slutsatserna vi drar av enkäten är att det utbud av aktiviteter som vi arrangerat är det som medlemmarna i huvudsak efterfrågar. Det framkom också att medlemmarna uttrycker starkt önskemål om diskussioner rörande aktuella frågor som samtidigt tas upp i FARs styrelse. Vi vänder på frågan och undrar:

Vad anser FARs styrelse om kretsverksamheten och medlemmarnas önskemål om att vara ett forum för diskussioner och synpunkter beträffande aktuella FAR-frågor?

För styrelsen i Västra Kretsen

Eva From , ordförande