Jag märker att säkerhetsfrågorna blir allt viktigare för företagsledningarna. De blir mer och mer medvetna om riskerna och försöker bygga upp olika kontrollsystem.

Hans Jacobsson, auktoriserad revisor på Öhrlings Coopers & Lybrand i Stockholm arbetar främst med stora bolag, liksom sin kollega Sten Widén:

– Jag tror att den ökade externa kommunikationen och framförallt den explosionsartade utvecklingen med Internet bidragit till ett ökat säkerhetstänkande. Dessutom utvecklar många företag idag ekonomi- och affärssystem som en integrerad del av verksamheten. Därmed får företagen bland annat bättre och effektivare styrning av de administrativa processerna, snabbare bokslut, samtidigt som man tar ett helhetsgrepp på kontrollstrukturen.

Det här har medfört att revisorer med särskild kunskap om informationssystem och IT (IS-revisorer) medverkar som stöd till revisionsteamen för att på ett professionellt sätt kunna bedöma både om systemen ger tillförlitlig information, och om klienternas IT-säkerhetsnivåer är tillräckliga.

– Här är vi cirka 40 IS-revisorer och IT-säkerhetskonsulter, förklarar Hans Jacobsson.

Samtliga medarbetare på byrån har persondatorer och kommunicerar via byråns egna svenska nätverk som är en del av Coopers internationella nätverk med mer än 50 000 användare.

– Vi är inte bundna av tider utan kan kommunicera med kolleger på ett mycket snabbt och effektivt sätt. Via nätet får vi också tillgång till databaser där hjälpmedel finns lagrade, säger Sten Widén.

Byrån har också ett PC-baserat revisionshjälpmedel som kallas CLASS (Coopers & Lybrand Audit Support System).

Det bygger (liksom hos flera andra byråer) på Lotus Notes, vilket används främst på stora svenska och internationella företag. CLASS innehåller bl.a. branschspecifika hjälpmedel och ger en enhetlig dokumentation samt stödjer ett gemensamt arbetssätt vilket underlättar kommunikation inom revisionsteamet.

– Ansvariga revisorer kan löpande följa revisionsarbetet och kommunicera oavsett geografiskt läge, förklarar Hans Jacobsson.

– Det här ställer krav på byråns egen säkerhet, säger Sten Widén. Våra bärbara datorer är därför krypterade och vi har ett regelverk, bland annat för hur vi ska kommunicera med varandra.