De flesta revisorer kommer antagligen i kontakt med krypterad text när de skickar underlaget till näringslivsdeklarationer via telenätet till skattemyndigheten.

Sedan 1992 måste alla näringsidkare lämna sina deklarations- och räkenskapsuppgifter på ett enhetligt sätt, så kallad SRU (standardiserade räkenskapsutdrag).

För att kunna ta emot den ökande mängden uppgifter skapades samma år ELDA 2000 (Elektronisk DeklarationsAkt). Genom ELDA går det att lämna in sina uppgifter i dataform, antingen på diskett eller genom att via ett modem skicka uppgifterna på telelinje direkt till skattemyndigheten.

Första året, 1993, använde bara sex procent av företagen i Stockholm ELDA. Men förra året utnyttjade över 30 procent av företagarna i Stockholm och hälften av företagarna i hela landet möjligheten att lämna in deklarationen per data.

– För närvarande finns inga säkerhetsproblem vid elektroniskt överförande av deklarationsuppgifter, säger Ulf Hornegård, sektionschef för lokala skattekontoret i Vällingby och länets samordnare av SRU. Uppgifterna krypteras och kan inte läsas av utomstående. I framtiden kan vi kanske skicka in hela deklarationen för juridiska personer via modem eller på diskett. Men först måste vi lösa problemen med att ersätta underskrifterna av deklarationen med elektroniska sigill.

Att skicka in sina uppgifter via ELDA innebär inte att deklarationen är inlämnad. Fortfarande ska den underskrivna första sidan av deklarationen skickas in. Först då är deklarationen ingiven till skattemyndigheten. Uppgifterna som skickas via ELDA ska alltså ses som en bilaga till deklarationen.

Dessutom kan ELDA endast användas för näringsuppgifter (inklusive fåmansbolag).

– Syftet är naturligtvis att lättare kunna göra kontroller, säger Ulf Hornegård. Vi kan samköra olika branscher, granska vissa slag av avdrag, detaljgranska överlåtelser mellan olika näringsidkare och så vidare. Jag är exempelvis ansvarig för granskningen av hästsportbranschen i Stockholms län, en relativt homogen bransch som har kontakt med och handlar med varandra. Jag kan då samköra uppgifter från uppfödare, ägare och tränare av en och samma häst och se hur transaktionerna gått till.

Den som vill använda ELDA 2000 får av skattemyndigheten en så kallad SmartDisk, d.v.s. en diskett med användarens behörighets- och säkerhetskoder. Dessutom finns ELDA 2000 numera inlagt flera bokföringsprogram.

Användaren kan som nämnts välja på att lämna uppgiften på diskett eller skicka över telenätet via ett modem. När överföringen är klar skickar skattekontoret en kvittens på att överföringen har gått fram.

– Vi har hittills inte haft något fall då data försvunnit eller blivit förvanskat under överföringen, förklarar Ulf Hornegård. Däremot finner vi då och då fel i de överlämnade uppgifterna vilket ofta beror på den mänskliga faktorn, det vill säga uppgifterna är felaktigt eller ofullständigt inmatade. Men misstagen har minskat markant de senaste åren.

FARs generalsekretare Björn Markland kommenterar ELDA:

– Här gäller det verkligen att ha en bra kommunikation med klienten och förklara för honom eller henne vilka risker som trots allt finns. Deklaration ska ju vara inlämnad före en viss tidpunkt oavsett hur man gör det rent tekniskt. Och det är klienten som drabbas av konsekvenserna för en försent inlämnad deklaration eller om uppgifterna är ofullständiga. Men hur löser vi ansvarsfrågan om revisorn kan visa att deklarationen skickats in i tid, men skattemyndigheten ändå inte fått den? Och kan vi försäkra våra revisorer mot sådant?

Intervjuer: Pär Trehörning