Den 29 november 1996 höll FAR årsstämma. Den var mer händelserik än vanligt. Dels fanns förslag till viktiga ändringar i FARs stadgar, dels fick styrelsen inte gehör för alla förslag.

Bokslut och framtidssatsningar

Den allmänna ekonomin föranledde dock inga motsättningar. Bokslutet för 1995/96 presenterades och jämfördes med årets budget. Dotterbolagscheferna, Margareta Damberg (förlaget) och Anders Lundberg (IREV) redogjorde för sina områden – positiva budgetavvikelser i båda fallen. Bertil Edlund framhöll att ledamöterna skall vara stolta över förlagets kvalitetsprodukter och bad stämman att ta ett tack till Margareta Damberg till protokollet.

I bokslutet för 1995/96 låg en avsättning på 4 Mkr till en forskningsstiftelse – Stiftelsen FARs Jubileumsfond – i förlagsbolaget. Tanken är att etablera bättre kanaler till den akademiska forskningen, så att förlaget kunde dra fördel av expertis och forskningsrapporter. Då den skulle kopplas till FARs namn och förestående 75-årsjubileum 1998 hade avsättningen underställts FARs styrelse, som godkänt åtgärden, men underställt stämman denna för bekräftelse.

Kerstin Kronvall begärde i en motion att frågan om avsättning till stiftelsen skulle bordläggas (d.v.s. i praktiken att inte fastställa bokslutet). Per Strandin yrkade att avsättningen skulle anses strida mot abonnemangsavtalet med ARS.

Stämman beslöt dock med stor majoritet att avslå dessa yrkanden.

Ansvar och utfästelser

Stämman beviljade ansvarsfrihet till styrelsen för 95/96 och godkände budgeten för det kommande året. Generalsekreteraren påpekade att kärnaktiviteterna kostar 17 Mkr, medan ledamotsavgifterna bara tillför knappt 10 Mkr. Skillnaden måste täckas av FARs kommersiella aktiviteter. Då dessa väntas ge ett gott tillskott hade styrelsen föreslagit oförändrad ledamotsavgift, 520 kronor, samt oförändrade abonnemangsavgifter, 2.030 kronor för primärdelen och 580 kronor för sekundärdelen.

Personval

Leif Lundfors avgick ur styrelsen sedan hans mandat som ordförande gått ut. Nämnden hade föreslagit nyval av Thomas Thiel som FAR-ordförande, och av Ingvar Pramhäll som vice ordförande, båda på två år, omval av övriga styrelseledamöter och nyval av Ingemar Nilsson, Deloitte & Touche. Stämman biföll enhälligt. FARs nämnd omvaldes utom Ingemar Nilsson, som flyttats över till styrelsen. I hans ställe kom FARs avgångne ordförande Leif Lundfors.

Disciplinnämnden skall egentligen avskaffas, men så länge den har arbetsuppgifter kvar omvaldes ledamöterna.

Margaretha Ekefjärd, som varit revisor i FAR i många år, hade avböjt omval. Björn Stenson omvaldes och Gunvor Eriksson valdes till ny medrevisor med Margaretha Ekefjärd som suppleant.

Kvalitetskontroll

Det kanske viktigaste ärendet på föredragningslistan var införande av en FAR-administrerad kvalitetskontroll. Siv Berlin var positiv men ville ändra viktiga detaljer. Kerstin Kronvall och Per Strandin hade motionerat om att hela frågan skulle bordläggas, bl.a. för att uppnå en grundligare behandling av frågan i kåren. Stämman avslog dock motionerna med stor majoritet, men biföll flera av Siv Berlins förslag.

Disciplinnämnden m.m.

Stämman godkände styrelsens förslag till avskaffande av disciplinnämnden och diverse andra ändringar i stadgarna av språklig och redaktionell natur.

Fortsättning på stadgeändringarna

Stämmans beslut är det första av två led i en stadgeändring. Det förutsätts att en extra stämma, troligen i februari, skall konfirmera ändringarna för att de skall kunna träda i kraft den 1 mars 1997.

Björn Markland