Debatten om den nya årsredovisningslagens (ÅRL) kvaliteter går vidare, inte minst här i Balans (se t.ex. sidan 18 i detta nummer). Dessutom är osäkerheten om hur den nya lagen ska användas praktiskt fortfarande stor. Det finns alltså behov av vägledning för användarna.

FAR ger nu ut Om årsredovisning i aktiebolag, en noggrann genomgång av lagen, EU-direktiven och europeisk praxis.

Arbetet har letts av auktor revisor Göran Tidström, Öhrlings Coopers & Lybrand, och han menar att att den goda svenska redovisningsseden inte behöver äventyras om man följer FARs vägledning. Men han påpekar att det med de nya reglerna kan bli svårare att få full jämförbarhet mellan företagens resultaträkningar.

FAR förordar vissa avvikelser från ÅRL:s grundmodeller. Så anser man t.ex. att skulderna fortfarande ska delas upp på kort- resp långfristiga direkt i balansräkningen. För publika företag kan en uppdelning alternativt göras mellan räntebärande och icke räntebärande skulder.

– Redovisningen behåller då en utformning som underlättar extern räkenskapsanalys och därmed elimineras den kanske allvarligaste kritiken mot nya ÅRL, betonar Göran Tidström.

FAR tar inte ställning i den omdebatterade frågan om funktions- eller kostnadsslagsindelad resultaträkning. Vilken modell som ger den bästa översikten är i stor utsträckning branschberoende, menar man.

När det gäller modellerna för resultaträkning förordar FAR att jämförelsestörande poster och kostnader för egenfinansierad FoU redovisas på egna rader.

Balans återkommer med en grundligare genomgång av FARs nya vägledning och de överväganden som ligger bakom denna i ett kommande nummer.