När revisorsnämnden i våras började hantera frågor om ägandet av registrerade revisionsbolag och visade sig göra en annan tolkning än Kommerskollegium, blev det inledningen till en livlig aktivitet under sommaren.

Den gamla författningens formuleringar fördes in i den nya lagen, och detta var inte något som väckte debatt. Men Kommerskollegium gjorde i praktiken en s.k. genomsyn av reglerna kring ägandet av revisionsbyråer och tillät ägande via juridiska personer – så länge dessa i sin tur ägdes av godkända eller auktoriserade revisorer och även i övrigt uppfyllde de krav som ställdes på revisionsbyråer.

Striktare tolkning av lagen

Revisorsnämnden gjorde alltså en mycket striktare tolkning av lagen och medgav endast direkt ägande av revisionsbyråer, alltså inga bolag fick äga registrerade revisionsbolag.

Dessutom har nämnden gjort en lika strikt tolkning av möjligheten att låta andra än revisorer äga upp till 25 procent av aktierna i registrerade revisionsbolag.

Man kräver att dessa personer är direkt verksamma i det registrerade bolaget. Det är alltså inte tillräckligt att de är verksamma i ett annat bolag i samma koncern.

Eftersom det av olika skäl – pensionsfrågor, partnerskapets konstruktion etc. – ju är mycket vanligt med indirekt ägande i branschen gick FAR efter kontakter med ledamöterna in med en skrivelse till Näringsdepartementet där man hemställde om lagändring (se sid 53 i detta nummer).

När sedan Revisorsnämnden utvidgade sin nya tolkning till att omfatta även de icke registrerade bolagen (för vilka de gamla revisorsföreskrifterna fortfarande gäller under en övergångstid) och dessutom skickade ut brev om detta till samtliga kvalificerade revisorer i början av juli, då gjorde FAR ett tillägg till sin första framställan (se sidan 54).

Uppvaktade departementet

Branschen har sedan också uppvaktat Näringsdepartementet och ytterligare utvecklat sina skäl för att behålla den gamla praxis som gällde på Kommerskollegiets tid, till dess att formuleringarna i revisorslagen kunnat ändras och Revisorsnämnden hunnit utfärda egna föreskrifter.

Revisorsnämnden har i ett nytt brev till ”godkända och auktoriserade revisorer som utövar revisionsverksamhet i icke registrerade bolag” daterat 30 augusti bl.a. informerat om att

RN vid prövning av ansökningar om godkännande och auktorisation inte kommer att kräva att en anpassning görs av ägandet i icke registrerade bolag innan frågan om lagändring prövats.

Så långt hade frågan hunnit när detta nummer av Balans gick i press.

De bolag som inte är – och möjligen heller inte avser att bli – registrerade får alltså en frist; däremot torde de byråer som redan är registrerade vara tvungna att anpassa sin organisation efter Revisorsnämndens nya och striktare tolkning senast i samband med att man ansöker om förnyelse av registreringen.

Om nu inte departementet dessförinnan skulle besluta något annat.