Två beslut på 1996 års FAR-stämma – och handläggningen av dessa – har föranlett flera ledamöter att komma med kritiska inlägg. Balans publicerar här dessa. I anslutning till inläggen svarar FARs ordförande Thomas Thiel på kritiken.

Årets stämma har med hjälp av majoritetsbeslut infört obligatorisk kvalitetskontroll samt avsatt 4 Mkr till en forskningsstiftelse.

Ingendera av frågorna anser vi har informerats om i så god tid att vi fått tillräckligt med tid för diskussioner. Varken om förslagen som sådana eller om andra alternativ.

Vi är mycket oroade för denna utveckling inom FAR. Den antyder ökande klyftor mellan stora och små byråer. De stora byråerna får i kraft av storleken allt större inflytande och samtidigt allt mindre förståelse för små byråers arbetsförhållanden. Vi från små byråer ges inte tillräckliga möjligheter att göra vår stämma hörd.

I en så viktig fråga som obligatorisk kvalitetskontroll borde det vara självklart att få tiden mellan två ordinarie stämmor på sig för att kunna förbereda ett moget beslut.

I en så viktig fråga som den om forskningsstiftelsen är det inte rätt att begära att vi skall kunna bedöma rimligheten. Man har inte ens budgeterat för dessa fyra Mkr när stämman förra året beslutade om avgifterna till ARS.

Vi uppfattar dessa beslut som en utmaning och provokation mot oss som verkar i små byråer och vädjar till alla FAR-ledamöter att ändra besluten så att dessa vilar fram till ordinarie stämman 1997. Då får vi alla tid att sätta oss in i frågorna före beslut.

Gunnar Balkström, Leif Berglund, Jonas Bernersson, Johan Bucht, Åke Broman, Gunilla Hedqvist, Elisabeth Holm, Tommy Holm, Stig Kangas, Per Strandin, Berit Sundberg