Två beslut på 1996 års FAR-stämma – och handläggningen av dessa – har föranlett flera ledamöter att komma med kritiska inlägg. Balans publicerar här dessa. I anslutning till inläggen svarar FARs ordförande Thomas Thiel på kritiken.

Vid FARs årsstämma nyligen klubbades styrelsens förslag om stadgeändring rörande bl.a. obligatorisk kvalitetskontroll. Med anledning därav har undertecknade medlemmar några frågor till FARs styrelse:

Förslaget kom FARs medlemmar tillhanda i slutet av oktober, alltså cirka en månad före stämman, vilket vi anser vara en mycket kort tid för ett så genomgripande förslag. Enligt vad Björn Markland sa vid mötet med FARs västra krets den 26 november fattades principbeslutet angående kvalitetskontroll redan i maj 1996 och sedan ”vidtog ett omfattande förankringsarbete”. Att fatta beslut och därefter förankra beslutet är ingen demokrati, det är skendemokrati.

Vi revisorer är redan nu mycket påpassade och kontrollerade av skattemyndigheter, banker, klienter, media och Revisorsnämnden. Självklart ser vi till att genomföra en revision av hög kvalitet. Vi är inte rädda vare sig för Revisorsnämnden eller annan kontrollant men vi tycker inte att det är FARs uppgift att kontrollera medlemmarna. Vi vill att FAR skall: förse oss med hjälpmedel för att underlätta vårt arbete, lämna anvisningar i komplicerade revisionssituationer och ge oss stöd i vår professionella yrkesutövning. Men vi vill inte ha en intern polis! Är FAR en förening för oss medlemmar eller vill FAR bli en ny myndighet?

Den FAR-administrerade kvalitetskontrollen kommer i praktiken endast att röra oss fristående, auktoriserade revisorer. De stora byråerna har, på grund av att de frivilligt anslutit sig till internationella kedjor, länge haft krav på sig att genomföra interna kvalitetskontroller – för att minska risken för stora interna kvalitetsskillnader. De kan därför räkna med att slippa den föreslagna FAR-administrerade kontrollen. Följden blir oförändrade kostnader för de stora byråerna och ökade för oss fristående. Är FAR egentligen en förening även för oss fristående?

Kerstin Kronvall, Eivind Larsen, Lilian Håkansson, Gunilla Kolm