En regnig och trist fredag i september lämnade vi Sverige bakom oss och flög till Spanien och Marbella för att deltaga i IREVs veckolånga Seminarium i Tillämpad revision för Ansvariga Revisorer, STAR. För oss som reste från Stockholm och Arlanda kunde dock veckan börjat bättre, 12 timmars väntan på flygplatsen ...

STAR:s målgrupp är revisorer med 2–4 års erfarenhet efter auktorisation eller godkännande. Kursen behandlar inte så mycket ”teknik” utan mer om det ”runt omkring” i yrkesrollen, såsom offerter, revisorn som presentatör, agerande i svåra situationer, marknadsföring m.m.

I klassrummet på lördagsmorgonen tillstöter kurskamrater som rest från Malmö. Vi blev också indelade i fem ”revisionsgrupper”.

Praktikfall

Kursledarna Ingemar Rindstig och Peter Ström introducerar oss sedan för ”Fotolabb”. Ett praktikfall med verklighetsanknytning som vi sedan ”reviderar” under några år, som avverkas på två och en halv dag.

Ingemar och Peter agerar trovärdigt och underhållande sätt i rollerna som ekonomichef respektive VD i företaget.

Ett antal oväntade problemsituationer dyker upp, vilka vi först behandlar i revisionsgruppen och sedan avrapporterar.

Vilodag

Efter tre dagars intensivt studerande är det dags för ”vilodag”. Ganska många åker med på den utflykt som IREV ordnar, en resa till Gibraltar. Några andra hyr bil och utforskar Costa del Sol på egen hand. Ett annat gäng åkte till hotellets golfbana.

En förmiddag gästas vi av Anders Strömqvist, föreningsjurist på FAR och för tillfället lärare på FYR-seminariet som i år för första gången gick på samma tid och plats som STAR. Han berättar om Revisorsnämnden och dess verksamhet samt några tillsynsärenden. Många hade frågor till Anders och hans gästspel var mycket uppskattat.

Peter Ström hade intervjuat fem revisorer om revisionsbranschens uppfattningar. Resultatet presenterade han i en videofilm och efteråt följde livliga diskussioner. Medverkande i videon var: Bertil Edlund – Öhrlings Coopers & Lybrand, Peter Fäldt – revisorsgruppen i Uppland, Johan Kjellström – BDO Revision, Leif Lundfors – Deloitte & Touche samt Steve Ribbestam – Ernst & Young.

I diskussionen kring framtiden och branschens struktur var det flera grupper som spådde att koncentrationen skulle öka. En grupp menade att inom en inte allt för lång framtid kommer ”Big six” att vara ”Big three”. Senare under veckan kunde vi höra om sammanslagningen mellan Coopers & Lybrand och Price Waterhouse. Väl hemma kom nyheten om KPMG Bohlins och Ernst & Young ... Jaha. Och sedan ...

Ställs det större krav på yngre medarbetare? Det var en fråga som de flesta på seminariet svarade ja på. Äldre medarbetare förlitar sig på de yngre när det gäller revisionsmetodik, försäljning, social kompetens och så vidare, menade en av kursdeltagarna och många höll med. Det är idag viktigt att revisorn har en social kompetens som kanske inte behövdes i lika hög grad tidigare.

Vad kan FAR/SRS göra för att öka intresset för yrket? ”Vi borde synas mer massmedialt”, menade en av deltagarna.

Deltagarnas debattämnen

Sista dagen var det dags för deltagarnas debattämnen. Varje grupp fick förbereda ett ämne och sedan leda en diskussion kring ämnet. En grupp ville diskutera ”Ackvisition/Beteende”.

”Det verkar vara lättare att skilja sig från frun än att byta revisor.” Det sade en av deltagarna om svårigheten med att marknadsföra sig och få nya klienter.

Peter Ström konstaterade att revisorn ser lite för intellektuellt på marknadsföring och att reklam kanske inte fungerar så bra i branschen.

Övriga ämnen som togs upp var: ”Förväntningsgap – arvode och granskning”, ”Revisorstillsyn”, ”Hur säkrar man revisorns grundkvalité” samt ”Intern feedback”.

En vecka senare lämnade vi spanska sydkusten med många uppslag och minnen. Att det var positivt att träffa kollegor med andra erfarenheter var något som många poängterade.

– Kursen var delvis omgjord i år, bland annat var praktikfallet nedkortat. I kursutvärderingarna förra året framkom synpunkter som gjorde att vi tog det beslutet, berättade Ingemar som tillsammans med Peter fick idel beröm från kursdeltagarna.

Fotnoter

IREV – Institutet för revisorsutbildning HB.

FYR – Seminarium i Fördjupad Yrkesutveckling inom Revision, riktar sig till revisorer med 5–7 års erfarenhet efter auktorisation eller godkännande.

Lärarna:

Ingemar Rindstig

Auktor revisor

Verksam vid Ernst & Young i Uppsala.

Ledamot i FARs examensråd.

5:e året på STAR.

Peter Ström

Konsult/producent

Egen företagare.

Tidigare: projektledare/copywriter.

6:e året på STAR.

Åsa Johansson