Den 10 april 1996 ansöker Helena Björnander om auktorisation som revisor hos Revisorsnämnden (RN). Elva dagar senare föder hon dottern Johanna.

Den 24 oktober samma år får hon avslag på sin ansökan. Motivering: ej yrkesverksam.

– Jag anser att jag efter bästa förmåga försökte kombinera min yrkesverksamhet som revisor med rollen som förälder, menar Helena som i sin ansökan uppgivit att hon fortfarande var revisionsansvarig för ett antal revisionsuppdrag samt uppskattade att hon skulle arbeta cirka 400 timmar under sin föräldraledighet.

Helena Björnander, 32 ÅR, anställdes på Ernst & Young i Karlstad 1988. Under tiden hon avslutade sina studier vid Högskolan i Karlstad arbetade hon deltid, men sedan 1 mars 1989 har hon arbetat heltid. Under tiden 1988 till 1996 genomgick hon erforderlig utbildning och praktik för auktorisation som revisor. Hon uppfyllde också övriga formella krav.

1995 blev hon gravid. Under graviditeten gjorde hon FAR-prov III och det muntliga provet, vilka hon fick godkända under februari respektive april månad 1996. Den 10 april ansökte hon om auktorisation som revisor hos Revisorsnämnden (RN).

Den 21 april 1996 födde Helena dottern, Johanna, och från och med den 1 maj var hon föräldraledig.

– Jag ville få iväg ansökan före föräldraledigheten, säger Helena.

Kompletterar

I ett brev under juni månad lämnar hon kompletterande uppgifter till sin ansökan, efter en förfrågan om yrkesverksamhet per telefon från Revisorsnämnden. Hon berättar bland annat att hon under sin föräldraledighet fortfarande är revisionsansvarig för ett antal revisionsuppdrag. Hennes klienter har olika bokslutsdatum, vilket skulle innebära en jämn arbetsbelastning. Hon uppskattade att hon skulle komma att arbeta cirka 400 timmar under tiden hon var hemma med Johanna.

– Då jag hade de kvalifikationer som krävs för auktorisation upplevde jag det som förvånande möjligen till och med könsdiskriminerande att min yrkesverksamhet ifrågasattes, menar Helena. Under hela tiden jag var hemma hade jag täta kontakter med kontoret. Dessutom tog jag löpande del av information och nyheter som distribuerades och deltog även i utbildning.

Den 24 oktober 1996 avslår Revisorsnämnden hennes ansökan om auktorisation med motiveringen att sökanden inte uppfyller kravet att yrkesmässigt utöva revisionsverksamhet och hänvisar till 5 § lagen (1995:528) om revisorer. Enligt Revisorsnämnden skall sökande arbeta åtminstone halvtid med yrkesmässig revision (800 timmar).

– Jag anser att jag efter bästa förmåga försökte kombinera min yrkesverksamhet som revisor med rollen som förälder.

– Efter att ha jobbat som revisor i så många år kändes det märkligt att inte få auktorisation på grund av att ansökan handlades i samband med föräldraledighet, menar Helena. Hade jag erhållit min auktorisation som revisor dagen innan jag gick hem på föräldraledighet hade auktorisationen ej upphävts i samband med föräldraledigheten. Jag har svårt att se logiken i detta förfarande.

Liknande fall

På samma kontor i Karlstad arbetar Carin Månsson, 35 år. Hon började på Ernst & Young 1984 och ansökte i februari 1996 om auktorisation hos Revisorsnämnden. I november 1995 födde hon sitt tredje barn, dottern Lotta.

– Jag fick månaden innan föräldraledigheten besked om att jag klarat den muntliga tentamen. Under december och januari ägnade jag mig på lediga stunder åt att sammanställa min ansökan, vilket är ett ganska digert arbete, säger Carin som skickade in sin ansökan 12 februari 1996.

Den 14 februari får hon en förfrågan från Revisorsnämnden, bland annat om sin yrkesverksamhet för tillfället. I ett brev svarar Carin att hon efter samtal med byråledningen uppskattar sin arbetstid under 1996 till cirka 600 timmar.

I slutet av april ringer Carin till Revisorsnämnden för att höra vad som hänt med hennes ansökan. Hon får då svaret att ”den är lagd i en hög med några andra sådana där fall.

– Jag hade inte hört talas om att det skulle vara problem att ansöka i samband med föräldraledighet.

Under juni till september månad sker diverse skriftväxling.

– Det gällde nästan uteslutande frågor kring min yrkesverksamhet, säger Carin som under oktober månad per telefon får ett löfte från Revisorsnämnden: de kommer att ligga på hennes ansökan till nyåret då hon återinträder i tjänst.

Carin Månsson erhåller auktorisation den 1 januari 1997 efter att i december ha skickat ett intyg från kontorschefen om att hon skulle börja arbeta igen.

Helena överklagar

Åter till Helena Björnander. Hon överklagade Revisorsnämndens beslut till länsrätten i januari 1997.

Hon skrev bland annat i sitt besvär:

Att jag för tillfället är föräldraledig bör enligt min mening inte påverka Revisorsnämndens beslut. Att ta ut min lagstadgade rätt till föräldraledighet upplever jag som en fullkomligt naturlig och självklar del av livet. Vilken annan yrkeskategori skulle inte anse detta? Under föräldraledigheten anser jag mig också vara yrkesverksam eftersom jag har anställningen kvar och ledigheten är tillfällig.

– Vi diskuterade behandlingen med vänner i andra branscher som inte trodde det var sant, berättar Helena och Carin.

Helena var även i kontakt med Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR och Svenska Revisorsamfundet SRS, vilka lämnade in yttranden till länsrätten.

FAR kommenterar i sitt yttrande bland annat frågan om kontinuiteten i yrkesutövningen, där det gäller att göra en helhetsbedömning utifrån ett antal olika faktorer. Kravet på antal timmar som Revisorsnämnden hänvisar till finns inte preciserade i vare sig lagen eller dess förarbeten. FAR pekar även på det faktum att det vid en förnyelse av auktorisation är tillräckligt med 400 timmar revision per år enligt revisorsföreskrifterna.

Även SRS skriver att det varken i förarbetena till revisorslagen eller äldre bestämmelser har diskuterats om vad som avses med att utöva revisionsverksamhet. Man påpekar även att frågan är av ”avsevärd praktisk betydelse” eftersom många ansöker om godkännande/auktorisation i en ålder som ofta sammanfaller med föräldraledighet.

Revisorsnämnden skriver i sitt yttrande till länsrätten att man ”(i likhet med den tidigare tillsynsmyndigheten Kommerskollegium, KK) bedömt att sökanden för att uppfylla verksamhetskravet vid auktorisationstillfället skall arbeta åtminstone halvtid.” Med hänvisning till denna tolkning menar RN att, är man tjänstledig från sin anställning kan man inte erhålla auktorisation förrän sökanden åter är i tjänst (minst halvtid).

Länsrättens dom

I sin dom den 27 juni meddelar länsrätten i Stockholms län att Helena Björnander skall beviljas auktorisation som revisor. Domen bygger på att det är praxis att man inte återkallar auktorisation vid tjänstledighet/föräldraledighet.

– Det kändes bra. Det var jobbigt att driva en sådan här process samtidigt som jag hade blivit mamma för första gången med allt vad det innebär, säger Helena.

Revisorsnämnden överklagade dock domen till kammarrätten med hänvisning till att länsrätten bygger sin dom på felaktiga grunder när man finner ”...att Helena Björnander, i likhet med den praxis som tillämpas när en redan auktoriserad revisor blir föräldraledig, under ledigheten måste anses ha en så stark anknytning till yrket att lagens yrkesverksamhetskrav är uppfyllt.” RN menar att man ännu inte haft att ta ställning till någon anmälan om en revisors tjänstledighet under pågående auktorisationsperiod och att det därför inte finns någon praxis att inte återkalla auktorisationen om en revisor utnyttjar sin lagstadgade rätt till föräldraledighet.

Helena Björnander kom av olika anledningar inte att arbeta de uppskattade 400 timmarna under sin föräldraledighet. Antalet arbetade timmar blev totalt 233, hon har därutöver lagt ner mycket tid på att hålla sig uppdaterad inom yrket.

Från och med den 1 september i år arbetar Helena deltid (75 %), men hon har i grunden sin heltidstjänst kvar.

Vet ej när ärendet tas upp

Kammarrätten meddelade den 10 september prövningstillstånd, men fann ”inte skäl att förordna om omedelbar verkställighet av länsrättens dom och avslår därför yrkandet härom.

– Jag har ännu inte fått reda på när mitt fall kommer upp till prövning, säger Helena som naturligtvis hoppas att det så snart som möjligt kommer till ett avgörande.

Både Helena och Carin betonar att Ernst & Young och Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har varit till stor hjälp under deras turer med Revisorsnämnden.

– Vi har hela tiden känt att de stått bakom och stöttat oss.

– Att ta ut sin lagstadgade rätt till föräldraledighet upplever vi som en naturlig del av livet. Att Revisorsnämnden agerar som den gör känns omodernt och otidsenligt.

Åsa Johansson

FOTNOT: I de nya revisorsföreskrifterna som träder i kraft den 1 januari 1998 har kravet på antal timmar revision för förnyelse av auktorisation sänkts till i genomsnitt 300 per år, totalt 1500 under en femårsperiod. Men å andra sidan har man skärpt kraven på så sätt att minst hälften måste avse revision i juridiska personer i vilka det enligt lag krävs revision av auktoriserad eller godkänd revisor.