Nej Per Strandin, miljön varken skall eller får kväva microföretagen och heller inte de små och medelstora företagen. Du har rätt i att det ännu så länge i princip endast är storföretagen som drivit och driver på utvecklingen.

Internationella Handelskammarens principer för miljömedvetet ledarskap är ett uttryck för den drivkraften och det faktum att det i princip endast är större företag som infört miljöledningssystem enligt ISO 14001 och EMAS är andra uttryck för att industrin tar miljötillståndets utveckling på allvar. Det är självfallet gott!

En nyligen genomförd undersökning av KPMG har bedömt de europeiska småföretagens samlade miljöpåverkan och analyserat problemet med att småföretagen hittills inte arbetat mer aktivt med verksamheternas och produkternas miljöanpassning. Undersökningen presenterades för EUs informella miljöråd vid ett möte som hölls i Amsterdam under det nederländska ordförandeskapet i EU.

Större miljöbelastning

Små- och microföretagens samlade miljöbelastning är väsentligt större än den miljöbelastning som t.ex. storföretagen på Fortunes 500-lista har tillsammans. Miljöfrågan har idag flyttats från fabrikers utsläpp till produkters och tjänsters miljöbelastning under sina livscykler. Transporternas miljöpåverkan och de många diffusa miljöbelastningarna måste minskas för att klara ett långsiktigt bärkraftigt samhälle. Detta vet vi. Vi vet också att småföretagens problem i det här avseendet handlar om såväl resursbrist som kompetensbrist och att miljöledningssystem måste anpassas till företag och verksamheter. Kraven på miljöanpassning kommer inte att minska. Snarare kräver miljötillståndet och marknaden med tiden mera!

I denna verklighet har revisions- och konsultbranschen en viktig roll. Vi måste med vår kompetens och erfarenhet bidra med enkla vägledningar och checklistor på väg mot ISO 14001 och EMAS. Vi kan för micro- och småföretagskunder t.ex. utfärda gransknings- eller revisionsintyg avseende miljöarbetets status i det lilla företaget när så erfordras. Detta förutsätter i sin tur att vi utvidgar revisorskompetensen. Miljöfrågornas hantering är inga tillfälliga trendfrågor. De är överlevnadsfrågor också för micro- och småföretagen, våra kunder.

Lars-Olle Larsson

KPMG Bohlins Miljörevision