Det var vid den här tiden 1995 vi såg de första tillsynsbesluten/förhandsbeskeden från Revisorsnämnden (RN). Så inledde FARs föreningsjurist Anders Strömqvist seminariet och fortsatte:

– RN en myndighet som i hög grad berör FAR. RN ska ge stadga och trovärdighet år kåren och det har varit ett händelserikt första år.

Genom lag fastslås att det är staten genom RN som meddelar särskild behörighet att utföra lagstadgad revision och utövar tillsyn.

– Det är väldigt viktigt att vi har fått en lagstiftning och det innebär att revisorerna har fått högre rättslig status, enligt RNs ordförande Lennart Grufberg. Det innebär även betydligt striktare reglering och ställer krav på sedvanliga lagtolkningsprinciper.

RN har till uppgift att utfärda ytterligare föreskrifter som behövs om revisorer och revisionsbolags verksamhet, som t.ex. teoretisk och praktisk kompetens vilka blev klara i våras. Men föreskrifter om verksamhet saknas.

– Jag trodde från början att det skulle gå ganska fort och att det inte skulle vara så komplicerat, men jag har fått ändra uppfattning på den punkten, sa Grufberg som trodde att den nya lagstiftningen skulle ge svar på några grundläggande punkter, t.ex. klara definitioner på revisionsverksamhet och yrkesmässig revision.

– Det ser jag som en stor brist och tolkar det så att att det är RN som har att bestämma innehållet i vad revisionsverksamhet är och vad ni revisorer ska tillåtas ägna er åt, vilket är mycket stora frågor. Vi har skrivit till regering och riksdag om vägledning. Det har man också lovat att ge.

Affärsverksamhetsförbudet har ersatts med förbud mot annan verksamhet än revisionsverksamhet om det kan rubba förtroendet för revisorns oberoende och självständighet. Det finns inte längre dispensmöjlighet, däremot kan RN ge förhandsbesked.

RN har prövat några ärenden, men problemet är alltså att det saknas definition på ”revisionsverksamhet”.

– Det är naturligtvis viktigt att det här begreppet snabbt klaras ut.

RN har sagt nej till styrelseuppdrag i banker, försäkringsbolag, allsvenska fotbollsföreningar.

Nämnden har sagt ja till styrelseuppdrag i båt-, rid- och tennisklubbar samt golfklubbar som inte driver t.ex. restaurangverksamhet.

– En sträng tillämpning, vilket vi är medvetna om, sa Grufberg.

RN har sagt nej till ett revisionsbolag att äga minoritetspost i ett bolag som driver skattekonsultation och redovisning. Nämnden var oenig, revisorerna var skiljaktliga. Det skulle inneburit att revisionsbolag kunnat vara delägare i en verksamhet som lika gärna skulle kunna ligga inom revisionsbolaget. Skattekonsultationer och redovisning skulle drivits i en minoritetspost utan krav på oberoende och utan tillsyn i verksamheten.

– Men samtidigt har vi sagt ja till att ett bolag har ett eget bolag som driver sådan verksamhet.

Här ansåg RN att man genom det registrerade bolaget kan vidta sanktioner för det som görs i dotterbolaget.

Revisorsorganisationerna har ju skrivit till regeringen och begärt lagändring när det gäller de nya reglerna för ägande av revisionsbyråer (tidigare refererat i Balans).

– Vi har yttrat oss över det och i grunden är vi positiva till vissa former av indirekt ägande, sa Grufberg.

Så berättade auktor revisor Gunnar Widhagen om examensrådet.

– Vi har att ta hand om två olika examina, möjligen tre: revisorsexamen (efter tre år), högre revisorsexamen (efter fem år) och auktor revisorsexamen.

– Min prognos är att man efter tre år kommer att ta revisorsexamen (för godkänd revisor) för att sedan bygga på till högre revisorsexamen. Det innebär att vi kommer att få fler godkända revisorer.

Widhagen berättade att examensrådets ambition är att före sommaren ta fram exempel på ett prov för att eleverna ska kunna se hur det kan komma att se ut.

– Det kommer att bli en utmaning att hitta rätt nivå på treårsprovet, menade Widhagen.

Anders Strömqvist återkom till den kommande utredningen om det indirekta ägandet och revisorernas oberoende och undrade vad man hoppades få ut av den.

– Jag hävdar bestämt att om man tillåter omfattande konsultverksamhet helt utan anknytning till revisionsverksamhet, så blir det väldigt svårt att utöva en kvalitativ tillsyn inom den Revisorsnämnd som vi har idag.

Bengt Holmquist, Åsa Johansson och Björn Markland