En av de fraser jag hörde alldeles i början av min tid på Balans fastnade i minnet: ”Förr i världen flaggade man på bruket när revisorn kom.” Efter mer än fem år har talesättet nu också blivit ett reportage. 40 år efter Oskar Silléns sista år på Esselte har vi följt dagens revisorer på ett uppdrag där det brukade flaggas på den tiden det begav sig.

Balans tar alltså upp ett återkommande tema, det om ”Revisorn & Rollen”. Vi skriver om kårens sammansättning och noterar att den s.k. julgranen håller på att få en ny midja, långt ner i åldrarna. En effekt av de svåra åren i början av 90-talet, som också lett till att medelåldern ökar och att antalet anställda per auktoriserad revisor fortsätter att minska.

Vi berättar om en bok, som diskuterar revisorn och revisionen på ett kritiskt och kärleksfullt sätt. Författaren, Filip Cassel, har ett perspektiv som väl inte kan sägas vara den utomståendes, men inte heller det branschtypiska.

Vi har pratat med andra, med personer som inte citeras direkt i dessa reportage, men som varit med och givit oss en bakgrund: politiker som fortsätter att tycka att revisionen är för viktig för att lämnas över till ”privat” tillsyn och kontroll. En inställning som kan ställas i relation till Filip Cassels resonemang om samhället som generaliserad uppdragsgivare.

Och vi har samtalat med revisorer som bytt sida och nu sitter i direktionsrum – och säger så här:

– Det svåraste är att ingen diskuterar revision och revisorer, att man tvingas inse hur litet intresset är för revisorernas hjärtefrågor, mina gamla hjärtefrågor, ute bland näringslivets ekonomer och entreprenörer ...

Möjligen är det därför som just Balans tar upp dem med jämna mellanrum.

De här frågorna, och andra som handlar om t.ex. konsulteri och ”bean counting”, om branschförening och ledamotsorganisation, om rekrytering och revisionsplikt, har vi tagit med oss till FARs nyvalde ordförande Thomas Thiel.

Och han ger sin syn på branschens och kårens viktiga frågor i en lång intervju, där han bl.a. säger att ”utvecklingen mot skadestånd är en oundviklig del av vårt ansvarstagande som revisorer”.

Så var det det här med framtiden:

Prognosen är god tycker alla vi har talat med: ett samhälle fungerar inte utan att någon kvalitetsstämplar den ekonomiska återrapporteringen. Det finns ju näraliggande exempel på hur det annars kan gå.

Till sist: Om vi har problematiserat tillvaron lite på de följande sidorna är det inte för att vi är pessimister, utan för att vi tror att debatten måste fortsätta.

Bengt Holmquist är chefredaktör för Balans.