ASB har publicerat en diskussionspromemoria om ”Measurement of Tangible Fixed Assets”. Där diskuteras tänkbara alternativ när det gäller utformningen av en ny rekommendation om redovisning av materiella anläggningstillgångar. Det är framför allt en fråga som tilldragit sig stor uppmärksamhet. Det gäller val av värderingsprincip. För drygt ett år sedan publicerade ASB en brittisk föreställningsram, dvs. sammanställning av grundläggande redovisningsprinciper. Många har uppfattat ASB:s föreställningsram som en argumentering för övergång till nukostnadsredovisning. ASB har därför velat betona i den nu aktuella promemorian att en sådan inte är aktuell. Samtidigt framhålles att det är ett stort problem att vissa företag skriver upp anläggningar medan andra håller fast vid anskaffningsvärdet.

ASB:s förslag är att behålla möjligheterna till uppskrivning av värdet på materiella anläggningstillgångar. För företag som väljer detta skall dock gälla att uppskrivningen måste göras till verkligt värde. Värderingen till verkligt värde skall gälla alla tillgångar av samma slag. Värderingen skall hållas aktuell vilket innebär att den skall baseras på en extern värdering vart tredje till femte år.

Andra frågor i promemorian gäller:

  • Aktivering av ränteutgifter på egna projekt. ASB har inte tagit ställning till om man skall kräva aktivering eller om alla räntor skall kostnadsföras löpande. Styrelsen inom ASB är delad.

  • Om uppskrivningar (dvs. en omvärdering) görs skall vinster sättas av till den del av resultaträkningen som i Storbritannien kallas för ”Statement of Total Recognized Gains and Losses”.

  • Avskrivningar på uppskrivningsbeloppen skall redovisas på samma ställe som uppskrivningen.

  • Om väsentliga delar av en anläggning byts ut med regelbundna intervall skall delarna skrivas av över sin ekonomiska livslängd. Det kan ses som att ASB förespråkar den s.k. komponentavskrivningsmetoden.

ASB rekommenderar att förvaltningsfastigheter, investment properties, inte skall skrivas av. En eventuell värdenedgång föreslås alltså fångas upp genom att fastigheterna värderas till verkligt värde.

Av Rolf Rundfelt