Pacta är ett affärsjuridiskt bibliotek som innehåller flera tusen olika kombinationer av avtalsmallar och bolagshandlingar med utförliga kommentarer. Det nya med Pactas system är att kommentarerna görs med utgångspunkt i det praktiska arbetet med att upprätta handlingar och inte som i andra fall med utgångspunkt i lagtext eller annat. Handlingarna med kommentarer kan tjäna som checklistor även om förlagorna inte används.

Innehållet i Pacta, som ges ut av Fakta Informationsförlag, är till största delen skrivet av praktiskt verksamma affärsjurister med mångårig erfarenhet från olika delar av näringslivet.

Pacta är uppdelad i en nationell version där avtalstexter och kommentarer är är på svenska och en internationell version där avtalstexter och kommentarer är på engelska. Avsikten är att Pacta skall täcka in den centrala affärsjuridiken.

I den nationella delen ingår ämnesområdet Bolagsrätt (aktiebolagsrättliga handlingar). Författare är justitierådet Bo Svensson. Han är vidare ordförande i Aktiebolagskommittén och Bokföringsnämnden. Svensson har tidigare arbetat i justitiedepartementet med associationsrättsliga frågor samt varit chef för Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Svenssons gedigna kunskaper på det associationsrättsliga området borgar för högsta kvalitet och tillförlitlighet i materialet.

Det material som jag arbetar med består av tre pärmar i lösbladssystem, Bolagsrätt I, II och III, i en serie om hur aktiebolag bildas, drivs och avvecklas. Avsikten är att tillhandahålla formulär till de handlingar som krävs för bolagsbildning, nyemission, likvidation etc tillsammans med en fyllig kommentar till de lagbestämmelser som är aktuella.

Det material som ingår i pärmserien har ursprungligen utarbetats för Pactas databas och ingår i avsnittet aktiebolagsrättsliga handlingar. Motsvarande material finns därför tillgängligt på diskett och/eller online i databasen.

I pärm I behandlas bolagsbildning, ordinarie bolagstämma och ändring av bolagsordningen.

Pärm II behandlar ökning av aktiekapitalet. Pärmen består av tre delar, nyemission, fondemission samt emission av konvertibla skuldebrev (konvertibler) och skuldebrev förenade med optionsrätt till nyteckning (teckningsoptioner).

I pärm III, som gavs ut under 1996, behandlas nedsättning av aktiekapitalet samt fusion och likvidation.

Varje avdelning i respektive pärm inleds med en allmän kommentar som beskriver huvuddragen i det ifrågavarande institutet. Den allmänna kommentaren följs av en kortfattad redogörelse för hur man på enklaste sätt genomför den önskade åtgärden (bolagsbildning, ökning eller nedsättning av aktiekapitalet samt fusion respektive likvidation). Den kortfattade redogörelsen vänder sig till dem som nöjer sig med en snabb och enkel standardlösning. Men den ger också en god bild av hur materialet i pärmen kan utnyttjas för att framställa aktiebolagsrättsliga handlingar.

För den som har behov av en djupare analys lämnas en detaljerad redogörelse för de problem som är förenade med respektive åtgärd. Framställningen anknyter till de dokument som måste framställas t.ex. protokoll över bolagsstämma och sammanträde med styrelsen.

Skall man säga något negativt om pärmversionen av Bolagsrätt skulle det i så fall vara att man ibland måste bläddra en hel del mellan de olika avsnitten i respektive pärm för att erhålla fullständig information i en viss fråga. Denna nackdel väger dock lätt i förhållande till övriga fördelar med materialet.

Jag vill också lämna några synpunkter på diskettversionen av materialet.Diskettversionen lagras ned på hårddisk. Den som arbetar med bärbar dator kan bära med sig hela verket. Diskettversionen är sålunda ett bra hjälpmedel för den som arbetar praktiskt med frågorna och upprättar handlingar. Genom systemet tillhandahålls formuleringar och exempel på färdiga handlingar som underlättar arbetet. Sökprogrammet i Windows är förnämligt. Det är lätt att få överblick över rubrikerna. Svårigheten med dataversionen är att läsningen sker på skärmen. Texten går naturligtvis att skriva ut men det är inte så praktiskt.

För praktiskt verksamma affärsjurister utgör Bolagsrätt I, II och III ett värdefullt hjälpmedel i det dagliga arbetet. Med hänsyn till att aktiebolagsrätten under de senaste åren varit föremål för stora förändringar – och flera är att vänta – till följd av Sveriges anslutning till EES och EG är det särskilt värdefullt att innehållet i Bolagsrätt uppdateras tre gånger årligen. Den omständigheten att författaren är ordförande i Aktiebolagskommittén är därvid knappast en nackdel.

Urban Engerstedt , bolagsjurist KPMG Bohlins AB