Antonio Cosme är revisor i Malaga på den spanska solkusten och han har t.ex. många restauranger bland sina kunder. Ändå säger han:– Det är alldeles för dyrt med revisorer! Jag råder alltid mina kunder att bilda andra typer av bolag och enbart anlita oss för skatteärenden.

Jag har stämt möte med Antonio Cosme Jimenez, revisor på Asesoria Centro Fiscal Contable (på svenska ungefär Skattejuridiska rådgivningsbyrån) klockan tio på morgonen – alldeles precis lagom tidigt – för att vara i Spanien.

Motvilligt (det är en varm sommardag då man själv helst av allt vill vara kvar vid havet) har jag tagit av mig shorts och badsandaler för att bege mig in i siffrornas djungel. Men trots att jag är ute i god tid visar det sig inte vara tillräckligt. Fem minuter över tio snurrar jag fortfarande runt kvarteren, i desperat jakt efter en parkeringsplats. Det är fullt, överfullt överallt och det är omöjligt att tränga in ytterligare en bil.

Vad människor än gör i Malaga så inte tycks de ligga på stranden i alla fall!

Till slut ställer jag bara bilen – säkert på en lastzon – förvissad om att den kommer att vara bortforslad till någon otillgänglig bergsravin när jag är tillbaka (det blir den inte, som tur är).

Antonio Cosme väntar lugnt. Han är van – och skulle nog inte heller själv ha något emot att vara på annan plats. Till vardags klädd i kostym tillbringar Antonio Cosme så mycket som möjligt av sin lediga tid vid havet, eller snarare under. Han är nämligen en passionerad undervattensfiskare och med harpunen skjuter han gärna själv sin middag.

– Här lever vi hela våra liv med havet, konstaterar han.

Malaga ligger inklämt mellan bergen och havet, och på några decennier har staden vuxit sig allt större. Här lever officiellt 550000 invånare, i praktiken rör det sig snarare om 1,1 miljoner människor.

Malaga är helt beroende av turismen

– De industrier som tidigare fanns är idag nedlagda. Malaga är numera en tjänstestad, helt beroende av turismen. Problemet är att staden vuxit utan kontroll. Det är nästan omöjligt att ta sig från en sida till en annan. I Sevilla, Cordoba och de andra större städerna i södra Spanien finns ett levande centrum. Här är allt dött på kvällarna! utbrister Antonio Cosme.

Asesoria Centro Fiscal Contable är en av Malagas större, lokala revisions- och bokföringsbyråer. Med de riktigt stora kan man inte konkurrera – och det är inte heller meningen, förklarar Antonio Cosme som själv är en av byråns delägare:

– Vi verkar på en nivå som inte intresserar de stora byråerna och har heller inga ambitioner att få den typ av kunder som de ofta har. Vår målgrupp är de små- och medelstora företagen som aldrig skulle kunna betala de stora byråernas arvoden. Av det skälet, och för att ge våra kunder en så bra service som möjligt, har vi också etablerat flera mindre kontor längs solkusten, fortsätter Antonio Cosme.

Totalt har Asesoria Centro Fiscal Contable ett 50-tal anställda. Verksamheten är delad i två bolag där det ena svarar för skatter och revision, medan det andra erbjuder kringtjänster som t.ex. bokföring. En stor grupp anställda utgörs av företagsekonomer som bl.a. arbetar med skatterådgivning.

Bara tre av femtio på byrån är auktoriserade

Antalet auktoriserade revisorer är däremot bara tre, en av dem Antonio själv. Det faktum att revisionen utgör en så liten del av verksamheten förvånar kanske, men orsaken finns att hämta i den spanska lagstiftningen.

Enligt lagen är det bara större företag (minst två av följande krav ska uppfyllas: mer än femtio anställda, en omsättning på över motsvarande drygt 30 miljoner kronor och ett kapital på halva det beloppet) som är skyldiga att anlita en auktoriserad revisor.

De flesta bolag har inte ens någon anledning att ombilda sig till aktiebolag där det krävs ett kapital på motsvarande drygt 500 000 kronor. Det räcker ofta med en enklare företagsmodell där kapitalet inte behöver överstiga 25 000 kr.

De flesta granskas inte av externa revisorer

I praktiken innebär detta att de flesta företag aldrig granskas av en extern revisor. Och tur är kanske det, för revisorer är inte billiga i drift. Timdebiteringen ligger på mellan 1 000 och 1 500 kronor, vilket ska jämföras med andra konsulter som snarare kostar kring 400 kronor i timmen.

– Att för ett mindre företag anlita en revisor kostar normalt från en miljon pesetas (drygt 50 000 kronor) och uppåt. Priskonkurrensen är marginell: ingen sänker priserna. Skillnaden består i vilken service man erbjuder.

Har den höga kostnaden för att anlita en revisor negativ inverkan på företagens tillväxtmöjlighet?

– Nej, det tror jag inte. De flesta företag ser inget värde i revisionen i sig. De väljer istället att bilda flera mindre bolag för att undvika den höga kostnaden. Även för de stora, internationella byråerna är revisionen en relativt liten del av verksamheten. De som ändå väljer att anlita en revisor är företag som ser klara fördelar i detta, och de för vilka det är en nödvändighet. I Malaga är få företag av den storleken att de måste anlita en revisor. I Algeciras, som är en industristad längre söderut, är situationen däremot en annan.

Auktorisation sker genom examen

En revisor kan ha i stort sett vilken universitetsbakgrund som helst, även om det vanligaste är ekonomi eller juridik. Auktorisationen sker genom en examen som regelbundet följs upp med nya prov och kurser.

Däremot finns inga formella krav på praktik, även om de stora byråerna bedriver egna ”internutbildningar” på samma sätt som i andra länder.

Själv studerade Antonio företagsekonomi och juridik innan han så småningom också började med revision och redovisning. 1984 var han han med och startade Asesoria Centro Fiscal Contable under dess nuvarande namn.

– Innan dess verkade jag som fristående företagsanalytiker och näringslivskonsult. Jag har alltid arbetat själv eller som delägare och då är det väldigt svårt att tänka sig en anställning hos någon annan.

Begynnelselön för en ekonom: 17 000

En ekonom, anställd vid en skatte- och revisionsbyrå, kan räkna med en lön på motsvarande 17 000 kronor under sina första år. Det är betydligt mer än vad många andra privata företag betalar.

Är revision och rådgivning en attraktiv karriär för studenter?

– Det varierar, intresset är självklart större för yrken som jurist och läkare, men för den som arbetar och satsar hårt finns stora möjligheter inom vår bransch, menar Antonio Cosme.

Det relativt höga löneläget kan delvis förklaras med de stora skattemässiga vinster som finns att göra. Rätt tolkning av lagstiftningen kan innebära stora besparingar för byråns kunder.

De flesta av byråns uppdrag berör också skatter, rådgivning och skatteredovisningen. Där råder inte skillnad mellan olika bolagsformer.

– Den typiske företagaren är en restaurangägare som har ett 20-tal anställda och som knappast vet något om skatt och redovisning. Där är vår främsta uppgift att se om företagaren verkligen behöver betala de skatter och avgifter som debiterats.

Preliminärskatten inkluderar moms

Normalt betalar företagaren en preliminärskatt som inräknar moms och övriga skatter. Denna summa kan, om man hamnar i fel ”fack” bli mycket hög och det kan i värsta fall dröja flera år innan den överskjutande delen återbetalas.

Det spanska systemet är milt uttryckt komplicerat och den företagare som inte har en skatterådgivare riskerar att förlora stora belopp.

– Summan beräknas på hur många anställda företaget har, hur stor restaurangen är och andra liknande faktorer. Däremot tar myndigheter och regler ingen som helst hänsyn till hur bra eller dåligt själva verksamheten går.

Den som betalar för lite får snabbt veta det – och får betala ränta. Den som betalar för mycket får själv upptäcka det – och själv bevisa att så verkligen är fallet.

– Jämfört med reglerna i England eller Belgien som jag känner väl är det oerhört komplicerat. Och inte nog med det, regler och lagar förändras ständigt.

– Det här, säger Antonio Cosme och visar på en stor bunt på skrivbordet, är bara vad som kommit under juli månad. Ofta kan lagar och förordningar krocka. När det t.ex. gäller bilavdragen kan man hitta motstridiga uppgifter. Då börjar vandringen mellan olika skattekontor för att få rätsida på saken.

– Det händer så mycket att man aldrig kan stanna upp. Jag går ständigt nya kurser och försöker också läsa så mycket som möjligt. Förändringarna är ständiga. Man kan aldrig vara säker på vad händer nästa år. Här vet man – i bästa fall – vilka förordningar som gäller nästa månad.

Trots det tycker Antonio Cosme att den nya högerregeringen lett till vissa förbättringar, inte minst när det gäller hur skattemyndigheterna fungerar:

– En återbetalning som tidigare kunde ta två år går idag på kanske ett halvår. Så någon skillnad har det i alla fall blivit.

Viss tillbakagång efter den stora tillväxten

80-talet var en period av stark ekonomisk tillväxt i Spanien. De senaste åren har dock inneburit en viss tillbakagång, inte minst inom turistindustrin. Här och var längs den spanska sydkusten står halvbyggda hotellkomplex, gapande betongskelett eller övergivna hotell vars ägare knäckts av höga räntor och en minskad tillströmning av turister.

Ett problem i sammanhanget är att Spanien de senaste åren blivit allt dyrare att turista i. Konkurrens från t.ex. Grekland dit många fler svenskar reser är hård.

Antonio Cosme anser därför att marknadsföringen av Spanien som turistland måste förändras:

– Vi behöver en större andel kvalitetsturism. Idag utgör en allt för stor del av besökarna engelsmän på billiga charterresor där allt är inkluderat. Möjligtvis tar de sig en öl på stan efteråt, men det mesta har de gjort av med redan när de köpte biljetten. De pensionärer som flyttat hit gör inte heller av med stora pengar. De rör sig i en begränsad värld, äter inte mycket ute och spenderar ofta pengar i affärer och restauranger som ägs av deras egna landsmän. Ett undantag är spanjorer som kommer från Madrid och andra platser. De spenderar betydligt mer än utlänningarna.

Men det handlar inte bara om att turisterna gör av med lite pengar. Servicen har också blivit sämre och det reagerar människor på, menar Antonio Cosme.

– Nu börjar man på nytt inse att det krävs god service för att locka turisterna hit. Vi har t.ex. många golfbanor och de borde kunna locka ännu fler än vad de gör idag. Ett annat problem är det dåliga stödet från centralregeringen. I marknadsföringen av turismen till Spanien spelar solkusten en underordnad roll. Istället är det Sevilla eller Cordoba man propagerar för.

– Och visst – Sevilla är en fantastisk plats, men inte i augusti eller september då det är 45 grader varmt!

De flesta klienterna finns inom turistindustrin

Till revisionsbyråns kunder hör en del mindre industri- och tjänsteföretag, men tyngdpunkten ligger på turismen. Hotell och golfbanor är viktiga kunder. Byrån är också rådgivare åt restaurangföreningen vid solkusten med ca 1 500 restauranger anslutna. Via spalterna i föreningens tidning bedriver man regelbunden rådgivning.

– Arbetet för restaurangföreningen har gett oss en bra inblick i hur restaurangbranschen fungerar och vilka problem den står inför. Det första vi gör när vi besöker ett företag är att ta reda på om de betalar för mycket skatt. Det är också viktigt att ge en personlig service. Vi försöker alltid besöka våra kunder på deras arbetsplatser och genom att ha kontor utspridda på flera håll längs kusten har vi möjlighet att ge service på nära håll.

Asesoria Centro Fiscal Contable har också börjat etablera kontakter med andra länder. Man har idag ett samarbete med revisionsbyråer i Frankrike och Portugal.

– Varje månad får vi 20–25 nya kunder och våra resurser är begränsade. Därför kan vi inte satsa mer på att utveckla våra internationella kontakter än vad vi gör idag.

Klockan närmar sig lunch. Vi lämnar kontoret och ger oss ned på stan. Strax bortom strandpromenaden står hästskjutsarna och trampar i väntan på turister. Är de en bra symbol för turistnäringens framtid? Nja, menar, Antonio Cosme:

– Jag skulle nog råda dem att sänka priset för att på så sätt få fler kunder. En förbättrad marknadsföring skulle säkert inte heller skada. Men växte deras verksamhet till sig en aning så skulle de kunna bli kunder hos oss.

Men om nu skattelagstiftningen är ett elände för medborgaren – inte minst småföretagaren – så kan Antonio och hans kollegor ur en yrkesmässig aspekt knappast klaga: tillströmningen av nya klienter är god.

– Vi har en mindre kund som av skattemyndigheten fick veta att han skulle betala 800 000 pesetas (ca 42 000 kr) var tredje månad. Det visade sig sedan, att det räckte med 96 000 (ca 5 000 kr). Så stor är skillnaden mellan att vara informerad och att inte vara det.

David Isaksson, Global Reporting