I snart sagt alla branscher blir stora företag större och färre och små blir mindre och flera. Revisionsbranschen är inte på något sätt förskonad.

I den internationella konkurrensens heliga namn fusionerar stora byråer till än större företag. Genom att köpa upp medlemmar i befintliga byråkedjor försvagas dessa kedjor. Fler och fler enmansbyråer startas som levebrödsföretag, utan planer på att anställa personal och expandera.

Vilken konkurrensmiljö möter då små byråer? Vad har man att se fram emot?

Beskära revisorns möjligheter?

Revisorsnämnden har påkallat en utredning som skall utröna om det inte är dags att beskära revisorns möjligheter att erbjuda konsulthjälp till sina klienter. Det rör alla byråer, oavsett storlek. Internationellt går trenden dock i motsatt riktning och därför tycks branschen här i Sverige ta saken med ”knusende ro”. Men – man vet aldrig vad politiker kan hitta på.

Höjningen av minimikapital i aktiebolag medför att tillströmningen av nya aktiebolag minskar till förmån för andra företagsformer som inte behöver ha lagstadgad revision. Dessutom kommer många aktiebolag att försvinna vid övergången den 1 januari 1998. Försvinner sedan revisionsplikten för de små aktiebolagen i likhet med förhållandena i många andra länder så åderlåts antalet möjliga revisionsuppdrag med stöd av lag väsentligt.

De auktoriserade revisorer som inte når upp till det antal revisionstimmar under en 5-årsperiod som lagen kräver kommer att bli avklädda sin auktorisation. Kan man i god tid, och på eget initiativ, avauktorisera sig för att istället vara godkänd revisor? Då behöver man endast hälften så många revisionstimmar under perioden. Är detta över huvud taget möjligt rent formellt? Det borde undersökas mot bakgrund av att de s.k. ”levebrödsföretagen” ökar starkt i branschen.

Den nya revisorsförordningen (1995:665) ställer krav på praktisk utbildning i svårreviderade företag för att få auktorisation. Kravet har aktivt stötts av FAR och kan tolkas som att det gäller stora och komplicerade företagskonstellationer. Hur många små byråer kan tänkas revidera sådana bolag? Det kommer att innebära att små byråer inte rekryterar och utbildar revisorer mot auktorisation utan istället mot godkännande. Auktoriserade revisorer i små byråer blir därmed ett utdöende släkte.

Halvering av kåren

När vi är borta kommer de auktoriserade revisorerna att utgöra en liten grupp i näringslivet – kanske en halvering av kåren! – och helt koncentrerade till 2-3 stora byråer. Med ett sådant scenario kommer FAR att representera kanske bara 20 % av det totala antalet revisorer i Sverige mot nuvarande ca hälften. Kommer FAR att satsa resurser och intresse på en förtvinande del av kåren? Möjligen för att så länge som möjligt behålla medlemsintäkterna.

Vad gör vi då, vi som verkar i de små byråerna? Återigen, i den heliga konkurrensens namn kan vi inte förvänta oss stöd någonstans ifrån. Vi måste ta ställning till om vi skall vara kvar i FAR – tills döden skiljer oss åt – eller ställa oss utanför, eller sälla oss till SRS.

Per Strandin

auktoriserad revisor