På ett av seminarierna på FAR-dagen diskuterades vilken praktisk inverkan utvecklingen i EU hade på ledamöternas arbete.

På podiet satt FEE:s generalsekreterare John Hegarty och FARs generalsekreterare Björn Markland som inledde med att ta upp problemet med att datorsystemen i stort sett samtidigt ska ta hand om euroomräkningen och ställas om till att klara år 2000.

Auktor revisor Lars Dykert, KPMG Bohlins, undrade hur man i FEE såg på möjligheterna att påverka klienterna.

– Alltför många företag, särskilt bland de mindre, bryr sig inte tillräckligt om det här problemet, sa han.

Hegarty menade att det inte var FAR och dess ledamöter som bar huvudansvaret för att lösa problemen. Däremot är det självklart att revisorerna måste försöka öka medvetandegraden.

– Småföretagen reagerade knappast så länge som de här frågorna hanterade som framtidsproblem på makronivå, sa Hegarty. Nu gäller det att få dem att inse att det gäller även dem.

Han menade också att det tycks som om 2000-problemet är intressantare än euron för de flesta dataexperter.

Lönerna för COBOL-programmerare har gått upp med 40 procent sedan i somras, påpekade han. Nu menar vissa experter att år 2000-frågorna delvis borde kunna lösas externt (i t.ex. Indien där det finns sådan kompetens) medan eurofrågan måste hanteras av nationella specialister hemma på företaget.

– Knappast några företag vet i dag vad som ligger i datorerna. Samtidigt pressar kommissionen på bl.a. FEE om att intensifiera arbetet kring 2000-problemet.

Andra frågor som kom upp på var harmoniseringen av redovisningen, där bl.a. auktor revisor (och förre IFAC presidenten) Bertil Edlund, Öhrlings Coopers & Lybrand, betonade att Redovisningsrådet nu fortsätter som privat standardsättare och att FAR fortsätter att finansiera arbetet.

Avslutningsvis diskuterades också den svenska förvaltningsrevisionen. Björn Markland frågade Hegarty om denne trodde att det var något vi kunde exportera till övriga Europa eller om den bara medför en ökad risk för att bli stämd.

Hegarty menade att vi fick ha den kvar, men att den nog var svårsåld om det i övriga Europa uppfattades som om att verkställande ledningen befriades från ansvar.

– Förvaltningsrevisionen gör oss starkare i corporate governance än revisorer i andra länder kommenterade Bertil Edlund.

Bengt Holmquist, Åsa Johansson och Lars-Gunnar Larsson