Från och med årsskiftet får inte revisorn på företag som söker regionalt utvecklingsstöd granska om stödet används rätt. Istället ska särskilt utsedda kontrollanter utföra granskningen.

Det här föreslår NUTEK (Närings- och teknikutvecklingsverket). Kontrollanterna ska utses till företag som erhåller stöd över 500 000 kronor. De ska granska

  • att det stöd ett företag får (regionalt utvecklingsstöd, landsbygdsstöd och småföretagarstöd) överensstämmer med det ändamål som framgår av det preliminära beslutet och att stödet används i enlighet med beslutet.

Kontrollant ska också

  • särskilt uppmärksamma de poster där riskerna för felaktigheter kan bedömas som störst och

  • förebygga otillåten användning av stöd.

I varje län ska finnas av NUTEK utsedda kontrollanter. Kontrollant får inte vara delägare av eller närstående till delägare i företaget. Kontrollant får inte heller ha affärsförhållande eller annan ”nära anknytning till företaget... som kan innebära att kontrollantens lämplighet, oberoende eller tilltro kan ifrågasättas”.

Skyldig anmäla missbruk

Det innebär bland annat att av bolagsstämman utsedda revisor inte kan vara kontrollant i bolaget.

Kontrollant har skyldighet att anmäla missbruk eller annan felaktig hantering av stödet till den myndighet – länsstyrelse eller NUTEK – som beslutat om stödet. Granskningen ska genomföras under tystnadsplikt. Granskningen upphör när stöd slutligen har utbetalts.

Per Trehörning