Vid sitt styrelsemöte i november ägnades huvuddelen av tiden åt en diskussion om redovisningen av finansiella instrument. Syftet med diskussionen var att lägga grunden för en rekommendation som väntas bli antagen vid ett extra sammanträde i december. Bland de preliminära beslut som fattades var att den kommande rekommendationen, som skall träda i kraft 2001, skall gälla alla företag.

Enligt rekommendationen skall flertalet finansiella tillgångar värderas till verkligt värde. Undantag görs för dels sådana värdepapper som företag avser hålla till förfall, dels för så kallade originating loans and receivables.

I båda fallen gäller att värderingen skall utgå från anskaffningsvärde. De orealiserade värdeförändringar som uppkommer får redovisas antingen direkt i resultaträkningen eller över eget kapital. I det senare fallet skall de omföras till resultaträkningen i samband med realisation.

Det kan noteras att USA föreskriver att värdeförändringarna skall redovisas över EK medan EU-kommissionen, i sitt förslag till ändring av EG-direktiven, valt resultaträkningen.

En mindre förändring jämfört med tidigare gäller behandlingen av transaktionskostnader hänförliga till köp av värdepapper som värderas till verkligt värde. Beslutet nu blev att sådana kostnader skall räknas in i anskaffningsvärdet. Det betyder att företag inte behöver belasta resultatet med sådana kostnader om priset på värdepappren stiger efter anskaffningstidpunkten.

Bland delegaterna noterades flera invändningar mot det föreliggande förslaget till rekommendation. Flera av dem skulle sålunda önska att det fanns ett alternativ som gav rätt att värdera samtliga finansiella instrument till verkligt värde.

Det finns också farhågor att den rekommendation som ges ut nu kan försena arbetet med vad som kallats för den slutliga rekommendationen.

Det handlar alltså om den rekommendation som enligt planerna skulle kunna vara klar om ca två år. Trots de här invändningarna talar dock det mesta för att IASC kommer att besluta om att ge ut sin rekommendation vid decembersammanträdet. Den kommer i så fall sannolikt att distribueras i februari–mars.

Rolf Rundfelt