Beträffande redovisningen av förvaltningsfastigheter var målsättningen att enas om ett utkast till rekommendation. Det visade sig dock finnas så många obesvarade frågor i det underlag som skickats ut att man i stället beslöt tillsätta en arbetsgrupp. Ett utkast till rekommendation kan därför antas först i mars.

Styrelsen var dock enig om att redovisningen av förvaltningsfastigheter skall baseras på ett av två alternativ. Antingen utgår man från anskaffningsvärdet med avdrag för normala avskrivningar eller så redovisas fastigheterna till verkligt värde utan avskrivningar. Huruvida styrelsen kommer att föreslå att båda alternativen skall vara tillåtna eller om man kan välja ett av dem är ännu för tidigt att säga.

Styrelsen var också enig om att den kommande rekommendationen skall behandla fastigheter och inte fastighetsbolag. Exakt vilka fastigheter som kommer att omfattas är dock fortfarande oklart.

Bank- och hotellfastigheter kan alltså komma att behandlas som förvaltningsfastigheter. Däremot är det knappast troligt att huvudkontor och liknande byggnader omfattas av den kommande rekommendationen.

Rolf Rundfelt