I sin lagrådsremiss den 22 januari 1998 om Aktiebolagets organisation har regeringen oväntat strukit Aktiebolagskommitténs förslag att revisionsberättelsen skall innehålla ett uttalande om ”rättvisande bild”. I konsekvens med den ändringen måste FARs mall för den rena revisionsberättelsen modifieras.

I lagrådsremissens 10 kap. 27 § kan man som väntat läsa att revisionsberättelsen skall upplysa om årsredovisningen upprättats i överensstämmelse med den tillämpliga lagen om årsredovisning.

Oväntat nog innehåller lagrådsremissen däremot inget krav på något särskilt uttalande i revisionsberättelsen om att årsredovisningen ger en rättvisande bild av bolagets resultat och ställning. Ett sådant krav fanns i betänkandets lagförslag.

Så här resonerar regeringen i författningskommentaren:

Kommittén (SOU 1995:44) har föreslagit en uttrycklig bestämmelse om att revisorn skall uttala sig om huruvida årsredovisningen ger en rättvisande bild av bolagets ställning och resultat. Redovisningslagstiftningen innehåller emellertid ett krav på att årsredovisningen alltid skall ge en rättvisande bild av bolagets ställning och resultat. Redan av den hänvisning till tillämplig lag om årsredovisning som har tagits in i förevarande paragraf följer därför att revisorn när han uttalar sig måste ta ställning till bl.a. om årsredovisningen är upprättad på ett sådant sätt att den ger en sådan rättvisande bild. En särskild bestämmelse om att revisorn skall uttala sig särskilt om detta har därför inte ansetts nödvändig.

27 § Revisionsberättelsen skall innehålla ett uttalande om huruvida årsredovisningen har upprättats i överensstämmelse med tillämplig lag om årsredovisning.

Om det i årsredovisningen inte har lämnats sådana upplysningar som skall lämnas enligt tillämplig lag om årsredovisning, skall revisorn ange detta och, om det kan ske, lämna behövliga upplysningar i sin

berättelse.

När FAR i höstas fastställde texten till den nya revisionsberättelsen tog man med ett uttalande om ”rättvisande bild”. Visserligen skulle den nya lydelsen av aktiebolagslagen träda i kraft först om ett år, men det skulle vara förvirrande att behöva ändra revisionsberättelsen redan andra året.

Dessutom resonerade styrelsen likadant som regeringen: Kravet på rättvisande bild finns i årsredovisningslagen, och skall man intyga att årsredovisningen stämmer med lagen, så har man ju indirekt sagt att den ger en rättvisande bild.

Nu blev det alltså i stället lagstiftaren som stod för förvirringen, och det blev nödvändigt att ändra revisionsberättelsens text redan innan de flesta revisorer hunnit avge sin första berättelse enligt nya stilen.

Den 2 februari beslöt FARs styrelse att ändra inledningen till det fjärde stycket i den standardiserade formen för revisionsberättelse i aktiebolag enligt följande:

Årsredovisningen (och koncernredovisningen) har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen, varför jag (vi) tillstyrker ...

Björn Markland