Lars Dykert och Agne Lindberg har sammanställt en liten skrift som är avsedd att vara en praktisk vägledning för de som skall utforma elektroniska affärssystem. Det är många frågor som bör beaktas så att systemen blir ur revisionell och juridisk synpunkt acceptabla. Båda författarna, den ene yrkesverksam auktoriserad revisor och den andre praktiserande advokat, har stor erfarenhet av de frågor de behandlar.

Alla som arbetar med IT, vet ju att arbetshanteringen blir helt förändrad vid övergång till ny teknik. Det blir radikala förändringar i affärsprocesserna. Det gäller bl.a. att få acceptans för elektroniska transaktioner. Det måste ju också finnas acceptabel kontroll.

Författarna pekar på att man alltför ofta inte beaktar vad som fordras för att få säkra system när man inför systemen. Detta medför att man senare måste göra kompletteringar och ändringar, som helt äter upp de rationaliseringsvinster man trott sig kunnat uppnå med de nya systemen.

Boken innehåller en hel del mycket värdefulla råd och tips och dessutom finns ett antal checklistor som bör komma väl till pass. Elektroniska affärer är inte bara en affär för datafolk utan något som högsta grad berör jurister och revisorer.

Erik Rydström

Elektroniska affärer – Juridik och revision

Studentlitteratur, 1997

ISBN 91-630-5207-5

Cirkapris 354 :-, 126 sidor