Revisorsnämndens föreskrifter om villkor för revisorers och revisionsbolags verksamhet samt om godkännande, auktorisation och registrering.

Med stöd av 18 § förordningen (1995: 665) om revisorer föreskriver Revisorsnämnden följande.

Allmänna bestämmelser

1 § I dessa föreskrifter avses med

  1. revisor: godkänd eller auktoriserad revisor,

  2. revisionsbolag: handelsbolag eller aktiebolag som registrerats enligt 10 eller 11 § lagen (1995:528) om revisorer,

  3. revisionsföretag: revisionsbolag samt aktiebolag, handelsbolag och enskild näringsidkare som avses i 16 § första stycket nämnda lag,

  4. revisionsorgan: revisionsföretag samt annat företag som ingår i samma koncern som ett revisionsföretag eller som på grund av ägarförhållanden, administrativt samarbete, avtal eller annan anledning kan uppfattas ingå i samma affärsmässiga gemenskap som ett revisionsföretag,

  5. revisionsklient: den vars verksamhet omfattas av ett revisionsuppdrag,

  6. redovisning: bokföring och offentlig redovisning.

2 § Bestämmelserna i 5–14 §§ gäller alla slag av revisionsuppdrag oavsett om uppdraget har sin grund i författning, bolagsordning eller liknande stadgar, avtal eller på annat sätt.

Bestämmelserna gäller även andra granskningsuppdrag om revisorn avger rapport i en form som liknar en revisionsberättelse och rapporten är avsedd att visas upp för utomstående.

3 § Om ett revisionsbolag har åtagit sig revisionsuppdrag skall vad som sägs om revisor i 5, 6, 8–10 och 14 §§ tillämpas på den som är huvudansvarig för revisionen.

Ägande m.m. i andra revisionsföretag än revisionsbolag

4 § Driver en revisor sin yrkesverksamhet i annat aktiebolag än revisionsbolag får endast revisor vara aktieägare, styrelseledamot och styrelsesuppleant samt firmatecknare, verkställande direktör och vice verkställande direktör.

Första stycket gäller inte för styrelseledamöter och styrelsesuppleanter som är utsedda enligt lagen (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda.

Driver en revisor sin yrkesverksamhet i annat handelsbolag än revisionsbolag får endast revisor var bolagsman, firmatecknare eller prokurist.

Driver en revisor sin yrkesverksamhet som enskild näringsidkare gäller tredje stycket i tillämpliga delar.

Medelsförvaltningsförbud

5 § En revisor får inte biträda vid en revisionsklients medelsförvaltning eller kontroll däröver.

En revisor skall avböja eller avsäga sig ett revisionsuppdrag om någon annan i det revisionsorgan i vilket revisorn är verksam lämnar biträde enligt första stycket.

Redovisningsjäv

6 § En revisor får inte biträda vid en revisionsklients redovisning på annat sätt än genom att lämna råd. Revisorn skall svara för att inte annan som deltar i revisionsuppdraget lämnar längre gående biträde.

7 § Med råd enligt 6 § avses

  1. upplysningar om de krav som tillämpliga författningar och god redovisningssed ställer på redovisningen,

  2. förslag till utformning och organisation av redovisningssystem,

  3. förslag till bokföringsåtgärder såsom förslag till rättelse av bokförda poster och förslag till åtgärder i samband med bokslut samt

  4. förslag till åtgärder i samband med upprättande av offentlig redovisning.

8 § En revisor skall avböja eller avsäga sig ett revisionsuppdrag om någon annan i det revisionsorgan i vilket revisorn är verksam biträder vid revisionsklientens redovisning på annat sätt än genom att lämna råd och detta biträde

  1. lämnas av någon som är överordnad revisorn eller

  2. omfattar löpande bokföring.

Första stycket 2 gäller inte om

  1. samtliga affärshändelser är dokumenterade med verifikationer som uppfyller kraven i 5 § bokföringslagen (1976:125),

  2. revisionsklienten genom attestering har godkänt verifikationerna som dokumentation av affärshändelser i den verksamhet som revisionsuppdraget omfattar och

  3. revisionsklienten genom kontering på verifikation eller på annat sätt har sett till att affärshändelserna är klassificerade till sin art.

9 § En revisor skall avböja eller avsäga sig ett revisionsuppdrag om någon tillhörande revisionsorganet lämnat råd eller annat biträde avseende en revisionsklients redovisning i sådan omfattning eller under sådana förhållanden i övrigt att förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet vid utförandet av revisionsuppdraget kan ifrågasättas.

Dokumentation

10 § En revisor skall dokumentera sina revisionsuppdrag. Dokumentationen skall innehålla sådan information som är väsentlig för att revisorns arbete skall kunna bedömas i efterhand. Den skall vara tydlig och sammanställd på ett överskådligt sätt.

11 § Av dokumentationen enligt 10 § skall framgå

  1. de bedömningar, såsom väsentlighets- och riskbedömningar samt den planering, som har legat till grund för granskningen,

  2. den granskning som har genomförts,

  3. de iakttagelser som har gjorts och de slutsatser som har dragits samt

  4. de åtgärder som har vidtagits.

12 § I dokumentationen enligt 10 § skall ingå

  1. korrespondens samt

  2. berättelser, promemorior och andra skriftliga utlåtanden eller intyg som revisorn avgett.

13 § Dokumentationen enligt 10 § skall förvaras i minst tio år från utgången av det räkenskapsår som revisionen avsett och på sådant sätt att den inte blir tillgänglig för obehöriga. Den skall förvaras på ett ordnat och betryggande sätt.

14 § Om en revisor lämnar råd enligt 6 § gäller i tillämpliga delar vad som sägs om dokumentation i 10–13 §§. Detsamma gäller om revisorn eljest utför rådgivningsuppdrag för en revisionsklients räkning. Även uppdragsbeskrivning skall då ingå i dokumentationen.

Försäkring

15 § Försäkring enligt 19 § lagen (1995:528) om revisorer skall omfatta den skadeståndsskyldighet som en revisor eller ett revisionsföretag kan ådra sig i revisionsverksamheten. Den skall utgöras av ansvarsförsäkring mot förmögenhetsskada och förmögenhetsbrottsskada enligt villkor som godkänts av Revisorsnämnden.

Vid byte av försäkringsgivare skall avtalas att den nya försäkringsgivaren påtar sig ansvaret för skador som orsakats innan försäkringstiden börjat löpa och som vid försäkringens tecknande var okända. Vad nu sagts gäller inte i den mån ansvaret omfattas av en annan försäkring.

16 § För revisionsföretag i vilket antalet verksamma revisorer uppgår till högst fem skall försäkringen gälla med ett försäkringsbelopp om lägst 200 basbelopp per skada och försäkringsår.

För revisionsföretag i vilket antalet verksamma revisorer överstiger fem men understiger 50 skall försäkringen gälla med ett försäkringsbelopp om lägst 200 basbelopp per skada och 400 basbelopp per försäkringsår.

För revisionsföretag i vilket antalet verksamma revisorer uppgår till 50 eller fler skall försäkringen gälla med ett försäkringsbelopp om lägst 200 basbelopp per skada och 600 basbelopp per försäkringsår.

Med basbelopp avses det vid försäkringsårets början gällande basbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.

17 § Innan godkännande, auktorisation eller registrering meddelas skall bevis om ansvarsförsäkring tillställas Revisorsnämnden. En revisor eller ett revisionsbolag skall även i annat fall på Revisorsnämndens begäran inge bevis om ansvarsförsäkring.

Särskilda villkor för godkännande och auktorisation

18 § För att bli godkänd eller auktoriserad revisor eller för att erhålla fortsatt godkännande eller auktorisation skall sökanden under de fem år som närmast föregår ansökan ha utövat yrkesmässig revision omfattande minst 1 500 timmar. Mer än hälften av dessa timmar skall ha avsett juridiska personer som enligt lag skall ha godkänd eller auktoriserad revisor och uppdragen skall ha omfattat revisionsklienter inom olika branscher.

19 § Den som meddelats godkännande eller auktorisation som revisor enligt äldre bestämmelser och vars godkännande eller auktorisation upphört kan bli godkänd eller auktoriserad på nytt utan att avlägga revisorsexamen eller högre revisorsexamen förutsatt

  1. att ansökan om godkännande eller auktorisation inkommit till Revisorsnämnden inom fem år från det att den omständighet inträffade som föranledde att godkännandet eller auktorisationen upphörde och

  2. att verksamhetskravet i 18 § är uppfyllt.

20 § Om det finns särskilda skäl kan Revisorsnämnden besluta om undantag från bestämmelserna i 18 och 19 §§.

Ansökan om godkännande, auktorisation och registrering

21 § Ansökan om godkännande, auktorisation och registrering skall göras på ansökningsformulär som fastställts av Revisorsnämnden.

22 § Ansökan om fortsatt godkännande, auktorisation och registrering skall ges in till Revisorsnämnden senast tre månader före utgången av pågående giltighetstid.

23 § Ansökningsavgift skall erläggas till Revisorsnämnden i anslutning till att ansökan ges in.

Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

  1. Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 januari 1998.

  2. Med avvikelse från vad som föreskrivs i 4 § första och tredje styckena gäller intill utgången av år 2000 att även sådana aktiebolag eller handelsbolag som avses i styckena får vara aktieägare eller bolagsman.

  3. De krav som i 18 § ställs på en revisors verksamhet skall för erhållande av fortsatt godkännande vara uppfyllda från och med den 1 januari 2001. Vid ansökan innan dess skall sökanden under de fem år som närmast föregår ansökan ha utövat yrkesmässig revision omfattande minst 1 000 timmar, varav mer än hälften i aktiebolag och ekonomiska föreningar.