Akutgruppens uppgift är att bistå Redovisningsrådet i dess arbete med att utveckla god redovisningssed. Rådet har till Akutgruppen delegerat uppgiften att göra tolkningar av gällande rekommendationer samt att göra uttalanden av allmänt intresse. Uttalandena är normalt offentliga, men kan anonymiseras. Uttalandena publiceras bl.a. i Balans.

Ledamöter i Akutgruppen är Lars Ohlsson-Leijon, ordförande, Leif Borin, Sigvard Heurlin, Lennart Huldén samt Rolf Rundfelt.

Akutgruppen har i det närmaste slutfört arbetet med ett uttalande om aktivering av ränteutgifter. Den fråga som uttalandet gäller handlar om en koncern, under vissa förutsättningar, skall aktivera ränteutgifter hänförliga till ett dotter- eller intresseföretag som saknar egna ränteutgifter.

Akutgruppen avser också att göra ett uttalande om koncernbidrag i och med att Regeringsrätten undanröjt den oklarhet som tidigare funnits om sambandet mellan redovisning och beskattning (se även sid. 14 i detta nummer av Balans).

Därutöver diskuteras inom Akutgruppen:

  • en fråga som gäller definitionen av risker i ett leasingavtal

  • en fråga om huruvida det föreligger ett hinder för att tillämpa poolningsmetoden om något av de företag som går samman, i anslutning till beslutet om samgående fattar beslut om avknoppning av verksamheten, nyemission eller något liknande

  • en fråga om hur ägaren till aktier som blivit föremål för inlösen skall redovisa inlösenbeloppet.