Också i sverige har branschen haft en något förvirrande och avvaktande situation inför de planerade megafusionerna, konstaterar en reporter i nyhetsbrevet International Accounting Bulletin från Lafferty Publications, där det alltså blivit Sveriges tur att analyseras.

Läget har ju klarnat sedan Ernst & Young och KPMG beslutat sig för att inte gå vidare med den fusion som skulle skapa ett jätteföretag med en omsättning på mer än två miljarder kronor.

Nyhetsbrevet citerar Ernst & Youngs Steve Ribbestam:

– EU-kommissionen och marknaden sa att det skulle bli för lite konkurrens. Och KPMG och E&Y har väldigt olika företagskulturer och det skulle ha blivit stora problem på kort sikt när saker och ting skulle samordnats.

I övrigt noterar man att man den andra stora fusionen inte skapar lika stora chockvågor i den svenska revisionsbranschen eftersom Price Waterhouse har en ganska liten verksamhet i Sverige. Öhrlings stärker sin position ”men inte så väldigt mycket”.

Tidningen fortsätter:

Även om Öhrlings röstade för samgåendet, säger branschkällor att man är emot ett internationellt partnerskap som liknar PW:s nuvarande nätverk. Strukturen på PW:s nätverk är mycket mer integrerad än Coopers & Lybrand och de lokala företagen har mycket mindre självständighet.

I övrigt redovisas i denna Sweden Accountancy Survey marknadsandelar, förhållandet konsultarvoden/revision och andra nyckeltal och förändringar i tabellform.

Vidare kommentar FARs generalsekreterare Björn Markland en del aktuella frågor, främst den om revisors skyldighet att anmäla brott.

Även föreningens ordförande Thomas Thiel uttalar sig:

– Om klienten ser oss som polisinformatörer kommer det att bli svårt att få tillgång till alla papper.

International Accounting Bulletin noterar också diskussionerna i Sverige om relationer jurister-revisorer, t.ex. KPMGs problem med KPMG Wahlins och Skandias synpunkter på dyra, gammalmodiga och långsamma advokatbyråer.